HD-video och fullt tangentbord

Första intrycket: Sony Ericsson Vivaz Pro

Knivskarp video både när du tittar på film och själv spelar in. Den egenskapen är nu kombinerad med riktigt tangentbord. Vi har känt på Sony Ericsson Vivaz Pro.

Publicerad Uppdaterad

Vivaz Pro är en telefon som bygger på samma grund som tidigare lanserade Satio. Det roligaste i Vivaz Pro och det första man märker är skärmen, och då framförallt när det ska visas bilder eller film. Det gäng filmer som redan ligger på det ex jag får testa gör verkligen skärmen rättvisa och ger en försmak av hur det kan vara om du vill titta på långfilm på din telefon. Det verkar klart njutbart.

Möjligheten att spela in egna videofilmer i 720p HD-upplösning är en annan påtaglig fördel, men dessa båda funktioner delar Vivaz Pro med vanliga Vivaz som lanserades redan för ett par veckor sedan. Pro i Vivaz står för att den har ett fullstort och fysiskt tangentbord man skjuter fram under skärmen. Jag tycker det går riktigt bra att skriva på det och betydligt snabbare än skärmtangentbord om man ska skriva lite längre texter. En klar fördel främst om man skriver mejl från telefonen och inte bara sms eller korta statusuppdateringar. Tangentbordet har inga egna knappar för åäö, men det går att få fram.

Tittar man på Vivaz och Vivaz Pro är skillnaden i format minimala och när de ligger bredvid varandra är det svårt att på rak arm säga vilken som är vilken. När jag får telefonen demonstrerad för mig får jag kontrollfråga om det verkligen är en Pro, och det är det.

Det som möjligen skulle kunna dra ner första intrycket är att operativsystemet som används i Vivaz och Vivaz Pro är betydligt segare och mer svårjobbat än Android som Sony Ericsson använder i de andra telefoner som lanserats här i Barcelona ikväll. Däremot är vanliga Vivaz när jag får testa den här ikväll betydligt snabbare än Satio och jag hoppas att Sony ericsson hinner finslipa mjukvaran i Vivaz Pro innan den ska ut i butik.

En nyhet i Vivaz Pro jämfört med Satio är att flikarna i övre delen av skärmen nu kan anpassas så man kan välja vad man tycker är viktigaste. Det finns ett tital att välja mellan från start och när jag testar så tar jag in ett Flash-spel som en av mina flikar. Annars kan det till exempel vara musikspelaren, Twitter eller bildvisning.

Tittar man på formgivningen av telefonen är den snyggt avrundad och det var något designchefen också påpekade på presentationen, att det ska vara ett genomgående tema över hela produktsortimentet.

Liksom i Satio har Sony Ericsson utrustat telefonen med sina numera välkända mediamenyer så man har bilder film och musik samlat på ett ställe. Dit hör också funktionen Track ID som käner igen låtar och Play Now, butiken där man nu kan köpa både musik, ringsignaler, spel och mer nyttoinriktade program.

Man kan säga att nöje och nytta är något som kombineras i Vivaz Pro, med filminslaget och med möjligheten att författa längre texter smidigt. Värt att nämna när det gäller kameran är att den även under filmning har autofokus, vilket gör att den ständigt anpassar sig för skarpast möjliga bild. Det märks också tydligt på de videoklipp tagna med Vivaz Pro som vi fått se här på lanseringen.

Typ: Pekskärmsmobil med tangentbord

Mått: 109 x 52 x 15 mm

Vikt: 117 gram

Kamera: 5,1 megapixel med autofokus, ansiktsigenkänning och fotolampa. Videoinspelning i HD 720p.

Processor:

Minne: 75 MB inbyggt, mineskort 8GB Micro-sd medföljer

GPS: Ja, men Wisepilot för navigering och Google Maps integrerat.

Skärm: 3,2 tums TFT med 16,7 miljoner färger

I butik: Under andra kvartalet 2010