Annons

Första testet: Iphone 3GS

Först i Sverige har Mobil nu testat nya Iphone 3GS. Den kommer inte till Sverige förrän under juli, men genom att köpa en olåst telefon kan vi redan nu presentera ett detaljerat test.

Publicerad Uppdaterad

Iphone har nu de flesta funktioner vi väntade oss redan när den först kom. Den nya uppdateringen av programvaran har gjort mer skillnad än nya modellen 3GS gör.

Bokstaven S i 3GS står för att telefonen ska vara betydligt snabbare, men det är kameran som är den mest framträdande av uppdateringarna.

Eftersom Iphone inte har någon fysisk knapp för att ta bilder så har Apple löst autofokusen på ett lite speciellt sätt. I vanliga fall brukar man ju kunna hålla ner kameraknappen halvvägs för att fokusera i mitten av bilden. Det börjar nu istället kameran att göra automatiskt. När kameraapplikationen startas börjar den med att fokusera ett par gånger mitt i bilden. När det är klart är det sedan bara att trycka av på knappen på skärmen.

Klart bättre bilder

När det gäller stillbilder märker man klar skillnad när nu kameran utrustats med autofokus. Särskilt bra fungerar det på närbilder. Även pekfokuset där man kan peka på skärmen för att fokusera motivet där funkar bra och nästan mest användbart är det i motljus, för då kan man peka på det mest intressant och ändra exponeringen så det syns och inte bara blir en svart siluett.

Video är en annan av de påtagliga uppdateringarna. Nu kan man alltså spela in video och det gör man genom en liten växelknapp i kameran. I ena läget blir det stillbilder och i det andra video. Upplösningen är klart respektabla 640 x 480 pixel, vilket är i nivå med Nokias bättre mobiler och de hör till de bästa på att spela in video.

En udda följd av telefonens utformning är att det mest naturliga blir att filma sina videklipp med telefonen i stående läge. Det är då som det är enklast att hålla telefonen stadigt med en hand och det är då det är lättast att komma åt knapparna för att styra inspelningen, ett grepp om telefonen med handen och sen kommer man åt start och stopp med tummen. De filmerna nobbas dock av många videosajter på nätet och hos Youtube blir det stora svarta kanter. Inte ens Apples eget program Imovie kan hantera filmerna, så slutsatsen blir alltså att du ska filma i liggande format.

Kass kompass

Den inbyggda kompassen i Iphone 3GS skulle göra att det blev enklare att navigera och förutom att den finns som en relativt meningslös applikation så är den även integrerad i Google Maps. Jag missade det till en början, men klickar man i kartan först en gång för att positioneras och sen ytterligare en gång på samma ställe så aktiveras kompassen. En liten indikator visar vilket håll du ser åt och snurrar du så passas kartan efter din position. Funktionen är inte helt hundraprocentig och det händer att den visar lite fel, men i alla fall i nio av tio gånger visar den korrekt. Trots det så har man rätt begränsad nytta av kompassen, för när man använder Google Maps för att navigera så bakbinder det i praktiken kompassfunktionen. Det går bra att snurra runt och få kartan passad efter verkligheten när man bara använder Google Maps för att se var man är. När man startar en navigation inaktiveras kompassen och för att sätta igång den igen måste man avbryta navigeringen.

Sedan första Iphone lanserades och vi testade den i New York har jag tyckt, och tycker fortfarande att e-posten i Iphone är väldigt bra och kanske något som inte får tillräckligt med uppmärksamhet. Den glöms lätt bort.

Nu finns även sökfunktion för e-post och om man retat sig på att man bara kan ha de senaste 200 meddelandena i sin telefon så blir det i alla fall mer lättarbetat nu när man kan söka. Och det inte bara i telefonens meddelanden, utan om man inte får någon eller rätt träffar där även på mailservern.

S för snabb

Bland de större förändringarna under skalet på nya Iphone är processorn och även om Apple inte gärna pratar om de råa tekniska specifikationerna som arbetsminne och processorkraft, så säger de att telefonen är dubbelt så snabb som den gamla och det verkar stämma. Det märks till exempel när man startar telefonen. Det märks när man öppnar meddelande-funktionen, bildvisaren eller inställningarna. Genomgående känns det som nya Iphone är ungefär dubbelt så snabb som den gamla och det märks när nya program ska öppnas och laddas in. Men det märks också tydligt i webbläsaren. När man pekar sig runt där på en större sida svarar den utan fördröjning. Där fick man i gamla Iphone vänta på att delar av sidan skulle visas och under tiden titta på ett grått rutmönster. Det var Iphonens motsvarighet till timglaset, men det lyser nu med sin frånvaro.

Generellt de enkla funktionerna har Apple lyckats rätt så bra med trots att fokus ligger på de mer avancerade funktionerna som webbläsare och musiken. Man kan hitta rätt snabbt och enkelt i adressboken för att ringa och för att skriva funkar tangentbordet nu betydligt bättre med svenska bokstäver. Däremot uteblir innovationen som Apple tidigare gjort sig kända för. Iphone var ett stort steg, men Iphone 3GS och specifikt programvaran 3.0 är finslipningar som gör den tidigare produkten så bra som den redan borde ha varit.

Plusmedlemmar och prenumeranter kan läsa hela testet av Iphone 3GS här och det publiceras även i Mobil nummer 7/2009.

Källa

Typ: Smartphone med turbo-3g, edge och wlan

Vikt: 135 gram

Mått: 62 x 116 x 12 mm

Taltid: 5 tim

Standbytid: 400 tim

Minne: 16 alternativt 32 GB inbyggt.

Maximal datahastighet: 7,2 Mbit/s (turbo-3G) samt wlan.

Anslutning till mac/pc: Ja, via usb-sladd eller bluetooth. Synkas med adressbok, bokmärken, och kalender via Itunes eller internet och Apples tjänst Mobile Me.

Bluetooth: Ja, Bluetooth 2.0 med stereo (A2DP).

Röststyrning: Ja, röststyrning och röstuppringning.

Ringsignaler: 25 signaler följer med. Ingen möjlighet att köpa eller lägga in egna.

SAR-värde: 1,1 W/Kg

Skärm: 3,5-tums pekskärm med 320 x 480 pixel.

Spel: Inga spel ingår, men finns att köpa och även ladda ner gratis på Apple App Store.

Kamera: 3 megapixel med autofokus, emn utan lampa eller blixt. Videoinspelning med upplösning 640 x 480 pixel, 30 bilder per sekund.

GPS: Ja, inbyggd. Google Maps ingår för navigering och program för bilnavigering kan man köpa till i App Store från till exempel Navigon och snart från Tomtom.

E-post: Ja, via pop3 och imap samt stöd för Microsoft Exchange. Även förberett för Gmail och Yahoo Mail samt Apples eget Mobile Me med pushmail.

Övriga funktioner: Kontakter, kalender, Youtube, kartor, aktiekurser, väderprognoser, webbläsaren Safari, Kalkylator, anteckningar och musik- och videospelare.

Tillbehör: Stereohandsfree, laddare och usb-kabel följer med i kartongen.

Uttag för extern antenn: Nej

Tillverkarens hemsida: www.apple.se/iphone

Pris: Ingen uppgift, men säljs i Sverige hos Telenor, Telia och Tre. I Italien olåst för 719 resp 619 Euro.

I Italien lanserades Iphone 3GS samtidigt som i USA och det var där som Mobil köpte den telefon som vi testat. Det är samma telefon som säljs i Sverige, men i Italien är telefonerna som säljs inte låsta till en speciell operatör. Det är därför fritt fram att använda sitt vanliga svenska simkort i telefonen och det går även bra att ha svenska som språk.

Vodafone och TIM är operatörerna som har rätt att sälja Iphone 3GS i Italien och efter en dags jagande i butiker där telefonen var slutsåld lyckades vi köpa en telefon i en av Roms Vodafone-butiker. Priset var då 719 Euro för en telefon med 32 GB och 619 för en telefon med 16 GB minne.