Oculus lämnar in patentansökan

Facebook kan ha AR-glasögon på gång

Har Facebook ett par AR-glasögon på gång? En färsk patentansökan kan vara ett tecken på det.

Den Facebook-ägda VR-jätten Oculus har lämnat in en patentansökan på något som av allt att döma ser ut som ett par augmented reality-glasögon. Därmed är spekulationerna om ett par AR-glasögon signerade Facebook i full gång.

Publicerad Uppdaterad

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg har vid flera tillfällen proklamerat att han tror att VR och AR är framtidens stora datorplattformar, och att de båda teknologierna på sikt kommer att ersätta våra mobiltelefoner. Hur långt borta den dagen är kan man förstås diskutera, men att Facebook har långt framskridna planer på hårdvara i båda segmenten är ingen hemlighet. På VR-sidan är man förstås redan etablerade i och med sitt uppköp av Oculus. Men Mark Zuckerberg har även sagt att det är en målsättning att ta fram ett par AR-glasögon i framtiden. Ett färskt patent signerat just Oculus är en ytterligare indikation på att det kan vara på gång. 

Vill inte kommentera saken

I den patentansökan som Oculus lämnat in beskrivs enheten som ”en waveguide-display med tvådimensionell scanner”. Skärmen ska kunna ”förstärka den verkliga miljön med datorgenererade element” och ska kunna ”vara en del av en enhet med linser ämnad för ögonen”. Den bifogade bilden visar hårdvara som ser ut som ett par glasögon rätt och slätt. I och med att Facebook valt just så kallad waveguide-teknologi så följer man Microsofts Hololens i spåren. En av de personer hos Oculus som står bakom patentansökan har dessutom jobbat med optikdesignen för just Hololens tidigare. Om och i så fall när patentet kan resultera i en konsumentprodukt är högst oklart. Men Oculus forskningschef Michael Abrash har tidigare sagt att AR-glasögon kommer att kunna ersätta smartphones tidigast 2022. 

Källa