Uppdatering på väg

Facebook skrotar check-in i mobilen

Som en del i en uppdatering så har Facebook bekräftat att man lägger ner funktionen Places och skrotar incheckningar i mobilen.

Publicerad Uppdaterad

Incheckningarna i mobilen försvinner i samma stund som Facebook genomför en stor uppdatering, av allt att döma som ett svar på Googles framgångar med Google+. På Facebook ska det nu bli enklare att kontrollera vilka som ser dina postningar så att du lättare kan styra vem av dina vänner som ser det du skriver och vem som inte ska få se. Du kommer även kunna välja att bekräfta alla taggningar som andra användare gör innan de publiceras på din logg och du kan tagga alla platser och människor på Facebook, även de som inte är dina vänner.

Som en del i den här förändringen skrotar man alltså även möjligheten att checka in på platser i mobilen och på det sättet enkelt se var vännerna befinner sig. Det här var en funktion som andra tjänster, till exempel Gowalla och Foursquare var först med och Facebook anslöt sig först senare. Facebook Places släpptes i USA i augusti 2010 och lanserades i Sverige några månader senare.

Trots att Facebook lägger ner Places och check-in i mobilen så poängterar man att positionsbaserade tjänster fortfarande är viktiga. Framöver kommer man istället för att checka-in tagga valfria platser i sina statusuppdateringar. På det sättet kommer alltså det enskilda flödet med platser dina kompisar befinner sig på att försvinna.

Positionen blir framöver istället något du kan integrera i andra postningar, allt från bilder till vanliga statusuppdateringar. Det innebär att positionen även kan hänvisa till platser du varit på tidigare och inte bara var du är just nu.

Uppdateringarna kommer att dyka upp under torsdagen.