Fast telefoni via mobilnätet

Publicerad Uppdaterad

Många är skeptiska inför att ersätta sin fasta telefon på landet med sin vanliga mobiltelefon. Det kan handla om att mobiltäckningen är bristfällig, att man vill kunna stänga av den vanliga mobiltelefonens stressiga jobbsamtal, eller helt enkelt att man gillar sin vanliga telefon för fasta telenätet. Fast telefoni är ibland både dyr att installera och dyr i drift. Då kan den här dosan faktiskt bli en räddning.

Den lilla dosan My:connection ger alla den fasta telefonens fördelar, men ändå kopplas samtalen via mobilnätet. Man stoppar helt enkelt in ett sim-kort under en lucka på lådans undersida. Sedan går det bra att koppla in en vanlig telefon för fasta telenätet i dosan.

Själv kopplade jag in en sladdlös decttelefon. Vanligtvis är mobiltäckningen i sommarstugan av låg kvalitet och jag får noga välja i vilket hörn av huset jag ska stå när jag pratar. Men tack vare den externa antennen som följer med My:connection kunde jag få problemfri mottagning och dessutom promenera runt inne i och utanför stugan utan risk för dålig mottagning.

Den lilla dosan såg också till att jag fick ton i luren innan jag slog numret.

Det gäller dock att man stoppar i ett särskilt sim-kort och upplyser vännerna att det inte går att ta emot sms. De textmeddelanden (eller mms) som skickas till dosan försvinner nämligen, åtminstone om man inte kopplat en dator till dosan.

Det går nämligen också att koppla en dator till My:connection, och via ett program i Microsoft Windows skapa en anslutning till internet via gprs. Att surfa via datorn på det sättet går dock segt.

Nej, My:connection är framför allt en fiffig lösning för alla som vill fortsätta använda sin fasta telefon som vanligt på landet, men utan de svettiga avgifter som finns för fast telefoni.

Givetvis är det för vissa företag en perfekt lösning för telefoner till byggbaracker och andra tillfälliga eller mobila arbetsplatser.

My:connection kan förstås också vara en lösning för dem som oroar sig för strålningen från mobiltelefoner, eftersom själva antennen sitter borta vid dosan och inte i luren som man använder att tala med.

My:connection

Typ:

Gsm-adapter för fast telefon

Tillverkarens hemsida: www.pro4wireless.com

Pris: 2 495 kronor