Flera kärnor i mobil-processorer

ARM har lanserat den första processorn med flera kärnor som är avsedd för mobiltelefoner.

Publicerad Uppdaterad

Processorer från tillverkaren ARM finns idag i ett antal olika modeller från olika tillverkare. Bland annat används de i Iphone 3GS, Samsung i8910, Palm Pre och Sony Ericsson Satio, som alla har ARM:s Cortex A8 eller Cortex-A9.

Nu har man utvecklat en ny processor som blir först i världen med flera kärnor under skalet på en mobiltelefon. Cortex-A5-serien måste av naturliga skäl vara både liten och energisnål, kraven ärn givetvis ännu hårdare i en telefon än när man ska ta fram processorer som ska användas i bärbara datorer.

I serien finns ett antal olika processorer, med allt från en upp till fyra kärnor. ARM uppger att A5 är bakåtkompatibel med de tidigare A8 och A9-modellerna. Cortex-A5 kan alltså användas i mobiler med Android, Symbian, Maemo och Windows Phone.

Mobiltillverkarna har nu fått möjlighet att licenseria processorn och de första exemplaren väntas bli klara under fjärde kvartalet i år. Det skulle innebära att vi kan få se de första telefonerna med A5 under Mobile World-mässan i februrari.