Annons

IR-kamera

Forskning kan ge mobiler mörkerseende

Med tanke på allt man lyckats stoppa in i mobilen är det anmärkningsvärt att vi aldrig sett någon IR-kamera. Men nu kan ny forskning göra det möjligt.

Publicerad Uppdaterad

Egentligen är det inte så konstigt att IR-kameran aldrig hittat in i mobilen. Mörkerseende kameror ser infrarött ljus, det vill säga värmestrålning, och i en mobiltelefon blir det rätt varmt vilket skulle blända ut sensorn. Traditionella IR-kikare kräver kylning som är rätt dyr och utrymmeskrävande.

Nu anser sig dock forskare på Massachusetts Institute of Technology ha byggt en IR-sensor som kan fungera i en mobiltelefon. Sensorn hängs upp på ett lager grafen, ett superstarkt kolkristallskikt bara något atomlager tjockt, med luftisolering till kringliggande komponenter.

Prototypen klarar av att detektera en hand på avstånd, och urskilja en MIT-logga, om än grovkornigt.

IR-detektion i mobilen handlar inte bara om en cool specialeffekt. En rad funktioner i mobilen i dag utnyttjar att kameran detekterar bilder och rörelser, vilket bara fungerar om ljuset är tillräckligt. Med IR-detektering skulle det till exempel gå att utveckla bättre geststyrning i mobilen.

Källa