Chatt

Frågor och svar om Iphone 4S

Natten till fredagen började Apples nya Iphone 4S att säljas i Sverige. Mobils Erik Mörner som redan testat och använt Iphone 4S en tid svarar här på dina frågor om telefonen, om Siri och om vilken telefon man ska välja. Läs hela chatten där Erik svarade på läsarnas frågor i efterhand nu.

Publicerad Uppdaterad

Erik Mörner: Jag som svarar på frågorna här är Erik Mörner, testredaktör på Mobil och redaktör för Iphonetidningen. Det är inte Apple själva som svarar alltså, men eftersom jag testat Iphone 4S en tid och dessutom flitigt använt tidigare Iphonemodeller sedan lanseringen 2007 kan jag svara på många frågor, nu börjar vi.

Sofia: Är det värt att köpa 4s, eller ska man vänta till 5an? Märker du direkt skillnaden mellan 4s och föregångaren 4?

Erik Mörner: Nej, det är inte alls särskilt stor skillnad på Iphone 4 och 4S. Jag skulle själv vänta på 5:an. /Erik

L: Hur får man tag i ett micro- sim kort?

Erik Mörner: Antingen så går du eller ringer till din operatör och ber om ett eller så klipper du ditt simkort så det passar. Det finns till och med speciella simkortsklippare så det blir exakt rätt. Själv har jag råkat klippa sönder ett simkort när jag testat på fri hand med en vanlig sax. Att beställa ett av operatören känns smartast.

roger: måste man fortfarande använda itunes för musiköverföring eller kan man drag and droppa som på alla andra moderna mobiler?

Erik Mörner: Nä det är Itunes som gäller

Henrik: Kan man lära SIRI Svenska alt. Svengelska?

Erik Mörner: Nej och det gör ju att nyttan av hennes tjänster blir begränsad. Även när man pratar engelska så kan hon till exempel bara ge information om restauranger och annat i USA

Tomas: Vad ska man tänka på om man köper en 4s i USA ska dit i jobbet funkar den i Sverige.

Erik Mörner: Ja, du ska egentligen inte behöva tänka på så mycket. Det är samma telefon. Kolla dock i förväg så att den finns tillgänglig i Apples Store där de säljs olåsta. De ska dock finnas där först under november. När vi testat IPhone 4S nu inför lanseringen i Sverige köpte vi den i London.

Abbe: Jag undrar om när Siri kommer att fungera på svenska.

Erik Mörner: Apple har räknat upp en del språk som ska stödjas under 2012, till exempel spanska. Svenska var inget av språken som fanns med där i den listan så det kan nog dröja.

Henrik: Nu när 4s är utrustad med A5 proccesor, kommer det då gå lika snabbt att surfa på iphonen som i ipaden ?

Erik Mörner: Jag har testat IPhone 4S nu i nästan två veckor och tycker inte att jag märker mer än marginell skillnad i hastighet. Gör man regelrätta tester av hastigheten, till exempel hur den hanterar javascript så redovisas stora skillnader, men i praktiken när man laddar en sida är Iphone 4S bara kanske 10 - 15 procent snabbare när jag testat.

Erol: Är det sant att det är samma kameramodul i iPhone 4S som i Sony Ericsson Arc S?

Erik Mörner: Nej, det verkar bara varit ett rykte. När jag träffade chefen för Sony igår (på presskonferens i London) skröt han lite över att Apple varit ute efter deras kamerasensor.

Nils: När kommer man införa ha NFC i iPhone?

Erik Mörner: Jag tror inte Apple vill sätta in en teknik i Iphone om det inte finns en uppbyggd betalstruktur innan. Så det lär dröja.

Ugo: När tycker du ska Iphone 5 komma ut ?

Erik Mörner: Det vore kul om den kom redan i vår, men det är nog större chans att den kommer efter sommaren 2012, ett år efter Iphone 4S alltså

Andreas: Kan man synka kontakter trådlöst? (icloud). Alltså inte bara via Wifi utan även via mobil data? /Andreas

Erik Mörner: Ja, säkerhetskopiering och bilder till bildströmmen däremot går bara via wlan.

Erol: Varför har man valt att inte lansera iPhone 5 redan nu? Konkurrenterna är redan förbi Apple när det gäller OS, NFC, display och generell hårdvaruspec.

Erik Mörner: Apple har ju aldrig varit kända för att vara först med ny teknik, utan snarare för att vänta med att hoppa på. Så i det skenet är det ju inte så förvånande.

Henrik: Om Erik själv får välja: Tar han en N9 eller 4S (eller behåller sin gamla och väntar på 5:an)

Erik Mörner: Åh det är en svår fråga, verkligen. Jag skulle helst vilja ha en N9 om man tittar på gränssnitt och hårdvara, själva telefonen. Men appbrist och all osäkerhet kring Meego och framtiden där gör att den inte går att rekommendera som köp. Ingen telefon är perfekt, så man måste ju alltid göra en prioritering när man väljer. Idag håller jag fast vid IPhone 4 tills vidare i alla fall.

Anders: Är 4s den bästa smara telefenen på marknaden nu?

Erik Mörner: Det är lite svårt att utse den bästa telefonen alla kategorier. Nokia N9 känns bäst men faller på appbristen, som jag nämnt i tidigare fråga.

Superman: Hej Apple! Den här nya 4S verkar vara riktigt bra.Men jag undrar om min IPhone 3G kommer att få nya IOS 5?

Erik Mörner: Det är inte Apple som svarar på frågorna här, utan jag som är Mobils testredaktör. Tyvärr är inte Iphone 3G kompatibel med iOS 5.

iAnders: Går det på något vis att förbättra batteritiden? Skulle vara trevligt om man kunde begränsa laddningarna till i vart fall var annan dag.

Erik Mörner: Det finns ju flera knep, men inga hemligheter direkt. Det handlar om att stänga av datatrafik, gps och sp vidare, men det gör ju att telefonen blir väldigt mycket mindre användbar tyvärr. Jag brukar rädda situationen med extrabetterier man akn ansluta direkt till dockkontakten i telefonen.

Magnus Samuelss: När kommer Siri att förstå svenska...? Och varför lanserades Siri som en nyhet när det funnits ute före iPhone 4S var ens på tal? ...var det bara för att det var rätt tunnt på nyheter i 4S i övrigt?

Erik Mörner: Ja det är väl en förklaring. En fördel med Siri jämfört med det som fanns ute innan är ju att det är tätt integrerat i systemet på ett sätt som en separat app inte kan vara.

Andreas: Hur fungerar icloud? Kan man synka kontakter med datorn via mobilnätet? Jag tänkte gå ifrån Android men kan då inte synka via Gmail och jag har inget exchangekonto.

Erik Mörner: Ja du kan synka sånt via mobilnätet. Backup och bildströmen som laddar upp alla foton du tar (inte filmer tyvärr) funkar dock bara via wlan.

Roine: Har Apple kommenterat varför de inte släppte en Apple-telefon med 4G?

Erik Mörner: Apple kommenterar ju sällan sådant, men en möjlig förklaring är ju att 4G ännu inte är särskilt utbyggt om man tittar globalt. Det känns som om Iphone 5 kommer om ett år måste den definitivt ha 4G, men det är ju lång tid tills dess. Apple skulle behöva lansera en telefonen med 4G under våren för att hålla samma tempo som konkurrenterna.

hejomobilo121: hej jag ska köpa en ny mobil och tänkte köpa en iphone 4 men tycker du jag ska slänga några mera 1000 lappar på en iphone 4s tack!

Erik Mörner: Nä jag har svårt att se att de unika funktionerna i IPhone 4S (läs Siri) skulle vara värt det. Det bästa köpet idag känns som en begagnad Iphone 4 med 32 GB för idag säljs ju främst Iphone 4 med bara 8 GB.

Erik Mörner: Hej Är det värt lägga de extra slantarna på 4s eller ska man köpa 4:an? Om ni har testat 4s, har ni märkt om batteritiden är mkt sämre på den jmf med 4:an?

Erik Mörner: Se även tidigare fråga. Ja, vi har märkt att batteritiden i 4S verkar sämre än i 4.

SMWH99: Hej Erik. Det känns som det är ett fåtal grejer som skiljer iphone 4S mot min iphone 4 när det gäller användningen av iOS5, att kunna prata med Iris är en skillnad, men vad är det mer för grejer?

Erik Mörner: Siri är ju egentligen enda skillnaden. Sedan handlar det om hårdvarusaker som kameran, processor och antennteknik.

4s-ägare: Det verkar inte som att ni har kommit till rätta med täckningsproblemen. Jag tappar täckningen titt som tätt och då befinner jag mig ändå i Stockholm. Är det antennlösnigen som inte riktigt fungerar eller kanske något med iOS5?

Erik Mörner: Det är inte Apple själva som svarar här utan Erik Mörner på Mobil. Jag håller med dig om att det är påtagliga problem framförallt hos några av operatörerna. Det är nog en kombination av antenntekniken i Iphone, iOS5 och överbelastade mobilnät.

Mia: Hej, vad anser du är bättre: att köpa en iphone med abonnemang eller utan alltså obunden. Vilka nackdelar/fördelar finns det med bägge?

Erik Mörner: Fördelen med att köpa bunden är ju att operatören subventionerar. Det är billigare att köpa en telefon och binda upp sig på ett abonnemang än att göra det var för sig. Det gäller att räkna på vilket abonnemang man behöver och hur det påverkar priset. Vilket som är bäst varierar säkert från fall till fall, beroende på abonnemang, operatör osv. Nackdelen är ju att du inte kan sätta i ett annat simkort om du till exempel vill köpa ett kontantkort på semestern för att ringa billigt hem. Samt så klart att du inte kan byta operatör om du skulle vilja det.

Bozero: Hej! Jag har en 3GS. Kan inte besluta om ska byta upp mig. Den fungerar fortfarande bra enl. mitt tycke. Visst kan det sega lite ibland men använder inte kameran jättemycket. Och har en känsla av att det kommer en ny modell ändå inte så väldigt långt bort. Tex. Juni. Vad tror och tycker du? Tanken var väl att byta när denna kom men tja...

Erik Mörner: Skärmen tycker jag är största skillnaden. Har man vant sig vid den är det väldigt svårt att byta tillbaka till 3GS. Men är du nöjd med den du har så tycker jag det verkar alldeles i sin ordning att vänta på en mer revolutionerande produkt än Iphone 4S.

Halina: Har en HTC Desire som inte fungerar så bra längre. Batteriet håller inte, minnet är fullt och samtalen kopplas oftast inte upp på första försöket längre. Har nu förhandsbokat en 4S och ska för första gången prova en iPhone. Jag är är alltså en Androidvän som nu ska byta. Kommer jag ångra mig? Är iPhone mest en hypad modetelefon som "alla " har eller är det något visst med den? Borde man vänta på 5:an? Men det dröjer väl ett år till den kommer? Sååå tveksam men nyfiken

Erik Mörner: Jag tror inte att du kommer ångra dig, i grunden är iOS och Android rätt lika i grunden. Nu har ju även iOS fått en rullgardin med notifieringar och det finns ju appar på båda plattformarna.

Zingoser: Vad säger Apple om de connection- och batteriproblem som tyvärr även iPhone 4S har? Bägge iPhone 4S jag köpt på Apple London har samma problem. Är ny uppdatering på gång?

Erik Mörner: Jag har inte sett någon kommentar från Apple om det. Märkt att 4S har lite sämre batteritid än 4 när jag testat.

bjørn: er den noe raskere en iphone 4 og merker man noe forskjell på bildene man tar med iphone4s jeg sunnens iphone4 er rask og bra og det gjelder nokia n9 kan få facebook chat og msn den som deler facebook venner og msn venner samtidig

Erik Mörner: Skillnaden mot Iphone 4 tycker jag generellt är svårt att ens märka.

Jakob: Hej. Som många vet, är det en djungel utav mot- och förargument där ute. Denna fråga känns som att den kommer om och om igen. Men om man frågar dig.. Iphone eller Samsung, och varför?

Erik Mörner: Jag tror inte det finns något entydigt svar på den frågan. Det beror på vem du är och vad du gör med din telefon.

Micke: Jag ser att folk skriver om att det fortfarande är problem med antennen på 4s:en... Stämmer det med din uppfattning? Det är den största anledningen till att jag beställde en 4s istället för en 4 nu... Kan man utnyttja snabbare hastighet på surfandet med de två antennerna i Sverige?

Erik Mörner: Med Iphone 4 märker jag kanske 2-3 gånger på en dag att telefonen tappar nätet helt i kanske 20 sekunder per gång. Det har jag inte upptäckt med IPhone 4S.

markus: hej, om man beställer iphone 4s idag hos tele2 eller telenor, hur långt tid tar det tills man får hem den levererat

Erik Mörner: 7-10 dagar ser jag hos Tre, 1-2 veckor hos Tele2 men man vet ju inte om de håller vad de lovar. Hos Telia och Telenor hittar jag inga leveranstider just nu.

jocke: vilken telefon skulle du köpa u daxlaget? Jag ska köpa ny och vet inte vilken man ska välja. Iphone eller inte?

Erik Mörner: Bästa köpet idag är nog en Iphone 4 med 16 eller 32 GB (begagnad om du inte hittar den i butik). Sedan har du förhoppningsvis lite pengar över tills nästa större Iphoneuppdatering kommer om du då vill fortsätta att använda IPhone.

Gesan: 1. Om jag köper en operatörslåst 4S från tex telenor, kan jag då byta SIMkort i den till ett annat kort från telenor? 2. Om jag använder mobilen konstant i mitt arbete, hur mycket oftare måste jag ladda den jämfört med 4an? (med tanke på det mindre batteret)

Erik Mörner: 1. Ja. 2. Det kan jag inte svara på, det beror ju så väldigt mycket på hur du använder telefonen. Även med Iphone 4 laddar jag flera gånger per dag med laddare både på jobbet och hemma.

Conny: När man ställer frågor till Siri måste man trycka varenda gång på mobilen eller kan man ställa nya frågor efter varann och ha en öppen dialog med Siri, tror du att det kommer en svensk version av Siri år 2012 ?

Erik Mörner: Du kan ha en öppen konversation. Det är bara när du startar Siri du ska trycka och när Siri sedan ställer följdfrågor lyssnar hon utan att du behöver trycka på något. Svensk version tror jag dröjer, det är komplicerat att skapa svensk version och vi är ju en ganska liten marknad.

Tina: Hur stor skillnad märkte du på kameran i 4s jämfört med iPhone 4?

Erik Mörner: Jämför man bilder sida vid sida är det stor skillnad. Du kan läsa mer i mitt stora test av telefonen: http://www.mobil.se/nyheter/iphone-4s-i-test-1.490852.html

Snackis: Kan man byta batteri själv i Iphone 4s ?

Erik Mörner: Nej

Jimmy: Hej. Jag undrar varför man inte kan skicka filer via bluetooth? Det är väldigt irriterande i många lägen, bland annat när man vill skicka kontakter eller foton till sina vänner. Funktionen finns ju på även de billigaste telefoner numera. Är det ett medvetet val av Apple att stänga ute personer på detta vis?

Erik Mörner: Ja jag tror inte att det är en slump.

Erik Mörner: Många bra frågor, men tiden räcker inte till alla. Nu stänger vi för inkommande frågor och svarar på så många frågor vi kan av det som redan kommit in.

hemligtnamna: Kommer vi som har iphone 4 få kunna på något sätt få siri? Jag tycker inte det är värt att köpa en iphone 4s om man har en 4 för det är nästan inget som skiljer telefonerna åt, tycker ni att det är värt? Hur dyr kommer iphone 4s bli? Tror ni att iphone 4s kommer vara bättre än kunkkurenternas smartphones?

Erik Mörner: Nej, Siri är ju Apples främsta chans att sälja Iphone 4S.

Micke: Känns 4S prisvärd med tanke på det höga priset och den låga tekniknivån jämfört med konkurerande telefoner i den högsta Android ligan? Det känns ju trots allt som om apple gjort en Volvo 940 - dvs packa om gamla 740 och sälja igen...

Erik Mörner: Det bästa köpet idag tror jag är en Iphone 4 och sen vänta och hoppas på en mer revolutionerande Iphone 5.

Pjotr: Hej Erik. Anser du att Apple har gjort ett strategiskt fel när de enbart tog fram 4s och inte en helt ny femte modell, med tanke på dagens konkurrens? Som jag ser det så blir de nu akterseglade istället för stilbildare på marknaden av smartphones.

Erik Mörner: Man kan tycka att det är tråkigt att det är så få nyheter i IPhone 4S. Samtidigt så har den ju sålt i mer än 4 miljoner exemplar enligt Apple bara under premiärhelgen, så någon strategisk miss verkar det ju inte vara.

Micke: Känns Siri som en användbar funktion i dagsläget för exempelvis påminnelser, "wiki-sökningar" etc, om man talar bra engelska (eller dålig)?

Erik Mörner: Det fungerar definitivt imponerande bra, men det blir i praktiken mest en rolig grej att testa. Det är bäst för att lägga till möten och påminnelser, men jag är ytterst tveksam till att man skulle spara tid eller förenkla särskilt mycket jämfört med att trycka in på skärmen.

Mattias: Hur är det med batteritiden ? står i den tekniska specifikationen att standby tiden är lägre än både Iphone4 och 3GS. Är det mycket märkbart eller som med alla andra att bara till att ladda varje natt. Filma i 1080p som drar extra mycke ström ? .....Siri när det kommer på svenska, är det då bara att göra en gratis uppdatering ? så man inte behöver köpa en ny 4s :) .....tack

Erik Mörner: Lite sämre batteritid än i Iphone 4 tycker jag att jag märkt under testet. Vid ett tillfälle från 20 % batteri till 0 på en knapp timme utan att jag ens aktivt använde telefonen. Den låg bara i fickan. Vet inte om det är filmningen som drar, det har jag inte gjort jättemycket. Märker däremot framförallt att det tar väldigt mycket plats i minnet. Synd att man inte kan välja lägre upplösning när man vill det. När Siri väl kommer på svenska gissar jag att det är en gratis uppdatering. Men som sagt tror jag en svensk Siri dröjer.

Erik Mörner: Tack för alla bra frågor, nu avslutar vi chatten för idag och önskar alla en trevlig helg.