Annons

Snabb teknikutveckling

"FRA vill övervaka appar"

För att täcka behoven av ny teknik föreslår regeringen att öka anslagen till Försvarets radioanstalt. Källor uppger för Ny Teknik att mobilappar uppges höra till de nya områden som man vill kunna övervaka.

Publicerad Uppdaterad

Att användandet av smartphones och appar blir allt vanligare har även fått konsekvenser för verksamheten hos Försvarets radioanstalt, FRA.

Till Nyteknik.se säger FRA:s teknikchef Mats Nordqvist att "populära tjänster och webb-appar" hör till de områden som visar att den tekniska utvecklingen går allt snabbare, en utveckling som i sin tur ligger bakom behovet av ökade ekonomiska resurser.

– Tidigare kunde vi ha samma utrustning i flera decennier, men nu måste vi följa med i den senaste utvecklingen och snabbare byta vår utrustning, säger Nordqvist.

Vilka tjänster, appar eller teknikområden som är intressanta vill inte FRA gå in på, men Nyteknik.se hänvisar till anonyma källor som uppger att webb-appar för mobiltelefoner skulle vara ett område som är intressant.

Det kan handla om allt från olika typer av chatt- och meddelande-appar till appar för sociala nätverk eller spel där det är möjligt för användarna att på olika sätt kommunicera med varandra.