Läs testet

Smarta hemmet

Surfplatta med S Pen

Galaxy Note 10.1 släpps nästa vecka

Samsungs surfplatta med pekpenna i butik under vecka 34.

Publicerad:

16 aug 2012 - 07:54

Uppdaterad:

7 jan 2014 - 14:07

Under onsdagen höll Samsung ett jippo i Stockholm där man visade upp sin surfplatta Galaxy Note 10.1 för teknikpressen. 

Mobil.se har tidigare berättat att det handlar om en enhet med 10.1 tum stor skärm med en upplösning på 1280 x 800 pixlar, vilket innebär en pixeldensitet på  149 ppi. Plattan kommer att leveras med en så kallad S Pen, som vi sedan tidgare känner igen från Samsung Galaxy Note.  

Under presskonferensen visade Samsung olika funktionaliteter med pennan. Bland annat kan Galaxy Note 10.1 omvandla skriva ord och bokstäver till vanlig text.  Man kan även ställa in skärmens känslighet så att den endast registrerar S Pen:s rörelser och inte undersidan av handen när du skriver, vilket kan vara ett problem när man använder en penna på en surfplatta.

Note 10.1 har en fyrkärnig processor på 1,4 GHz av typen Exynos 4412. Plattan här även 2 gigabyte i RAM-minne. Ett första intryck av plattan är att den känns snabb; navigeringen mellan hemskärmarna och menyerna flyter på mycket bra.

Galaxy Note 10.1 är - som namnet antyder - utrustad med lcd-skärm på 10 tum. Upplösningen är på 1280 x 800 pixlar.

När det gäller multitasking har du möjlighet att köra två fönster intill varandra på den 10.1 tum stora skärmen. Detta gör att du kan kolla något på en webbsida, samtidigt som du till exempel kan spela ett filmklipp i andra fönstret. Precis som Samsung Galaxy S 3 har Note 10.1 en pop up player, vilket gör att du kan titta på hd-klipp i ett pop up-fönster på skärmen, samtidigt som du skriver ett mejl eller använder en annan app. 

Surfplattan körs med Android 4.0, även känt som Ice Cream Sandwich. På toppen av Android har Samsung lagt sitt gränssnitt TouchWiz UI. I nuläget finns ingen information om Note 10.1 kommer att uppgraderas till Android 4.1.

Note 10.1 har en kamera på 5 megapixel, autofokus och en LED-blixt. Enheten  kan också spela in video med en upplösning på 720p (30 fps). På skärmsidan av plattan finner vi en videosamtalskamera på 1,9 megapixel. 

Plattan har en lagringskapacitet på 16 gigabyte, och plats för microSD-kort upp till 32 gigabyte.

I fråga om anslutningar är Note 10.1 utrustad med Bluetooth 4.0, USB-anslutning, 802.11n WiFi och WiFi Direct Share. Samsung har även implementerat sin AllShare-teknik för strömmning av media till olika enheter, vilket vi tidigare sett hos Samsung Galaxy S 3. Plattan har även 3g-uppkoppling (3g-banden 2100 MHz, 1900 MHz, 900 MHz, 850 MHz).

Den interaktiva S Pen medföljer också till den nya modellen av Galaxy Note.

En annan nyhet är att Note 10.1 har ett infrarött öga som gör det möjligt att styra teve-apparater och annan hemelektronik som använder sig av IR-fjärrkontroller.

I likhet med Samsung Galaxy S3 har Note 10.1 också funktionen Smart Stay, som känner av dina ögonrörelser och gör att skärmsläckaren inte aktiveras så länge du tittar på skärmen.

Samsung Galaxy Note 10.1  finns tillgänglig i butik från och med vecka 34. Priset för en Galaxy Note 10.1 kommer att ligga på runt 6 000 kronor.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Rättsligt

  Enligt förslaget till uppgörelse från Qualcomm ska företaget även sätta upp nya procedurer för att undvika framtida fall av könsdiskriminering.

  29 jul 2016 - 13:53
 • Klassisk musikstreaming

  Grammofy är en streamingtjänst enbart för klassisk musik, med unika poänger och begränsningar.

  29 jul 2016 - 10:24
 • Patent

  Samsung har fått sin patentansökan godkänd för en trådlös laddare som kan ladda två olika enheter samtidigt.

  29 jul 2016 - 08:30
 • Android

  Nu kan alla Android-användare njuta av Twitter i mörker utan att bli bländade av den vita bakgrunden.

  28 jul 2016 - 17:14
 • Åtta stycken

  Appbutiken Google Play Store får åtta stycken nya app-kategorier. Tanken är att det ska vara lättare att hitta just de appar man är ute efter.

  28 jul 2016 - 15:36
 • Bygg trätågbanan i mobilen

  Brio har gjort en trogen simulering av sina tågbanor med vissa spelmoment.

  28 jul 2016 - 09:29

Mest kommenterat

Hetaste apparna

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!