Massproduktion hos Synaptics

Galaxy S9 kan få fingeravtrycks-läsare under skärmglaset

Biometrijätten Synaptics – en av svenska Fingerprint Cards största konkurrenter – har utvecklat en lösning som medger en fingeravtrycksläsare placerad under skärmglaset. Och inte nog med det. Man har dessutom dragit igång massproduktion av den, detta då ”en av världens fem största” mobiltillverkare ska använda sig av den. Det i kombination med en rad andra obekräftade uppgifter skvallrar om att det kan vara Galaxy S9 som ska rustas med teknologin.

Publicerad Uppdaterad

Biometrisk autentisering på moderna smartphones är lite av ett gissel. ”Det nya svarta” är ju att hela frontstycket – eller åtminstone så stor del av frontstycket som det bara går – ska utgöras av skärmyta. Det lämnar inte mycket utrymme för en klassisk fingeravtryckssensor av den typ som är placerad under skärmens ena kortsida. Och att ta fram en fingeravtryckssensor för placering under skärmglaset har visat sig vara lättare sagt än gjort. Dels tenderar de att bli långsamma, dels har de en förmåga att krångla en hel del. Dessutom ska tillverkningsprocessen vara känslig, vilket gör att allt för många enheter går förlorade på grund av defekter. Telefontillverkarna har således valt andra lösningar. Samsung har kört med klassisk fingeravtryckssensor på bakstycket av sina senaste modeller och Apple har sitt Face ID, som scannar av ansiktet på användaren. 

”En av de fem största”

KGI Securities-analytikern Ming-Chi Kuo har dock varit inne på att Samsungs kommande Galaxy S9 skulle kunna bli Samsungs första mobil som har just en fingeravtrycksläsare under skärmglaset. Galaxy S9 förväntas offentliggöras tidigare på året än sina föregångare, vilket skulle innebära att telefonen kan presenteras redan i februari eller rent av i januari. Därför kommer beskedet om att Synaptics nu masstillverkar en fingeravtrycksläsare för placering under skärmglaset åt ”en av de fem största tillverkarna” i världen som något av handen i handsken. Synaptics vill förstås inte avslöja vilken tillverkare det handlar om, men att det skulle kunna vara Samsung och Galaxy S9 det handlar om känns allt annat än orimligt. Man ska förstås inte ta gift på saken, men tajmingen tycks onekligen stämma väl. 

Källa