Surfplatta med Android

Galaxy Tab: Första intrycket

Efter att ha klämt och känt på Samsungs nya surfplatta Galaxy Tab är vi övertygade om att Samsung inte slarvat med konceptet. Men vem behöver och vem har råd?

Publicerad Uppdaterad

Visst är det ganska imponerande att Samsung lyckats få in så många funktioner i en väldigt begränsad volym. Den kommer utan tvekan att ingående jämföras med Apple iPad som ju faktiskt är tre tum större och inte riktigt har samma innerficke-format som Samsung Galaxy Tab. Den mindre formfaktorn gör den också bekvämare att hålla då en normalstor hand kan nypa den med fingerspetsarna. För att lyckas med motsvarande handgrepp på Ipad krävs labbar värdig Hulken eller annan abnormt stor person.

Galaxy Tab är en ganska plastig pryl men känns ändå solid och välbyggd. Men en matchvikt på bara 380 gram är den praktiska skillnaden mot en storskärmad smartphone som exempelvis HTC Desire faktiskt inte så väldigt stor. Till skillnad mot Ipad håller man Tab bekvämt även i en hand medan den andra matar in kommandon på skärmen.

Skärmen på 1024x600 är ljusstark och reagerar snabbt. Gränssnittet TouchWiz 3.0 ligger ovanpå Android och är bekant för de som testat telefonerna i Galaxy S-serien. Alla gillar inte systemet som kan kännas som Iphone Light men vi tycker det funkar bra på en sådan här stor skärm. Samsung har dessutom förbättrat en del komponenter i Android för att bättre passa den större skärmen - till exempel kalendern och programmet för e-post. Trots det märks det att Android i grunden är ett system som är optimerat för telefoner men trots det har Samsung  kompenserat väl med eget gränssnitt och egna appar.

Med ett uppgivet pris på 9000 kronor kommer dock potentiella köpare att bli svåra att övertyga. Visst är det här en bra produkt, den går ju till och med att ringa med, men Apple har nog bättre koll på var smärtgränsen går för en så pass konstig tingest som surfplattan ändå är. När de flesta konsumenter fortfarande inte riktigt vet vad man egentligen ska med en platta till så kommer naturligtvis inte en magstark prislapp att knuffa dem i riktning mot köpbeslut.