Läs testet

Smarta hemmet

Bakslag för Samsung

Galaxy Tab stoppad i USA

Samsungs Galaxy Tab 10.1 har hamnat i frysboxen efter att en amerikansk domare tagit beslutet att se på plattan ur Apples synvinkel.

Publicerad:

28 jun 2012 - 16:19

Uppdaterad:

28 jun 2012 - 16:19

Ytterligare en rond gått i frågan om Samsung Galaxy Tab 10.1 är ett plagiat av Apples Ipad. När klockan ringde hade Apple tilldelats ett ganska stort, om än förmodat tillfälligt, poängförsprång. 

Den federala domaren Lucy Koh i Kalifornien har beslutat att ett tillfälligt säljstopp ska införas på Samsung Galaxy Tab 10.1 i USA. Tidigare i år avslog domaren Apples begäran men gör nu alltså en kovändning, och den kommer efter en uppmaning från en federal appellationsdomstol. 

”Även om Samsung har rätt att konkurrera så har man inte rätt att konkurrera orättvist, genom att översvämma marknaden med produkter som gör intrång på andras patent”, skriver Koh som motivering och tillägger att säljstoppet börjar verka så fort Apple hostar upp 2.6 miljoner dollar i borgen. Summan ska fungera som en garanti mot bortfallna intäkter för Samsung ifall ett senare domstolsbeslut kommer fram till att säljstoppet skett på felaktiga grunder. 

”Biståndet som ges till Apple i det här fallet är extraordinärt. Vanligtvis brukar preliminära åläggande sällan efterfrågas och beviljas”, säger professor Colleen Chien vid Santa Clara Law i Silicon Valley till Reuters. 

Efter regn kommer sol 

Åläggandet mot Samsung kommer knappt en vecka efter att en federal domare i Chicago avfärdade Apples klagan mot Googles Motorola Mobility gällande patentintrång. Enligt den domaren skulle ett säljstopp av Motorolas mobila enheter vara skadligt för konsumenterna. 

Angående den senaste domen skriver Samsung i ett uttalande att: 

”Apple har sökt ett preliminärt åläggande gällande Samsung Galaxy Tab 10.1 som baseras på ett ensamt designpatent som bara är en aspekt av produktens övergripande design. Skulle Apple fortsätta att kräva rättslig rätt som baserar sig på generella designpatent så kommer designinnovation och -framsteg inom branschen att bli begränsad”. 

Att Samsung kommer att överklaga domen är ingen vild gissning. Det aktuella domstolsbeslutet kommer dock med största sannolikhet inte att skada Samsung nämnvärt, sett ur ett finansiellt perspektiv. Den Sydkoreanska tillverkaren har en uppsjö av olika surfplattor, och mobiltelefoner, ute på marknaden och bortfallet av en modell i USA är inte en ekonomisk katastrof.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Träningsarmband

  Vi har tidigare skrivit om både Fitbit Charge 2 och Fitbit Flex 2, men vid den tidpunkten så fanns det bara en läcka som underlag. Nu när företaget har lanserat de två träningsarmbanden officiellt så har vi fått lite mer kött (muskler?) på benen.

  29 aug 2016 - 18:01
 • Google Svarsbonus

  Den har funnits tillgänglig i andra länder tidigare, men nu kan även vi i Sverige få gratisappar som tack för att svara på undersökningar.

  29 aug 2016 - 14:32
 • Sök

  Google har lanserat luffarschack och patiens i företagets sökmotor.

  29 aug 2016 - 14:13

Mest kommenterat

Hetaste apparna

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!