Annons

IP 55, 57 och 67

Go och Acro S - tåliga från Sony

[Korrigerad 16.27] Sony följer upp Active med Go och Acro S, två nya vatten- och smutståliga modeller i olika prisklasser.

Publicerad Uppdaterad

Acro S är den mera avancerade av de båda telefonerna med en 4,3 tum stor skärm med upplösningen1280x720  och en 12-megapixelkamera.

Go är mera tålig mot smuts- och dammpartiklar eftersom den uppfyller kraven för IP-klass 67, där siffran "6" anger att telefonen är helt tätt och inga partilkar ska kunna tränga in. "7" anger att den tål att sänkas ned i vatten på en meters djup under 30 minuter.

Acro S har istället IP-klasserna 55 och 57. "5" som den första siffran visar att partiklar kan tränga in men ändå inte i så stor utsträckning att telefonen ska kunna skadas av det.

Att Sony anger två klasser med både "5" och "7" som sista siffra beror på att Acro S, utöver 30 minuter på en meters djup, även klarar att utsättas för vatten som under 3 minuter sprutas mot telefonen med ett visst tryck. Något som tillverkaren alltså inte lovar att Acro Go klarar.

Båda telefonerna har utrustats med skärmar som ska vara reptåliga och kunna användas med våta fingrar, skärmen i Acro S ska även vara skyddad mot sprickor om man tappar den. 

Go har en mindre skärm (3,5 tum med 320x480 pixlar) och är utrusad med en 5-megapixelkamera på baksidan.

Lagringsutrymmet är 16 gigabyte i Acro S, i Go finns det plats för 8 gigabyte. I båda fallen kan man använda microSD-kort på upp till 32 gigabyte om man behöver mer plats.

Telefonerna ska börja säljas under tredje kvartalet och då kommer Go att ha Android 2.3, för att sedan kunna uppgraderas till version 4.0 av Googles system. Acro S kommer att ha Android 4.0 när den kommer ut i butik. För Go får man räkna med att betala cirka 3000 kronor. Acro S förväntas få ett pris på drygt 5000 kronor.