Ny strategi

Google kan ha 5 Nexus-enheter på gång

Upp till fem nya Nexus-enheter från olika tillverkare kan komma att lanseras när Google presenterar version 5.0 av Android.

Publicerad:

16 maj 2012 - 09:13

Uppdaterad:

16 maj 2012 - 09:13

Som en del i en ändrad strategi från Googles sida har man inlett samarbete med flera olika tillverkare som tillsammans ska ta fram upp till fem olika Nexus-enheter, uppger Wall Street Journal och hänvisar till uppgifter från flera anonyma källor.

Tidigare har Google samarbetat med en tillverkare i taget som fått bygga en telefon enligt Googles önskemål inför lanseringen av en ny Android-version.  I gengäld har tillverkaren sedan under en period kunnat vara ensam på marknaden om att ha en produkt med det nya systemet. 

Under våren har det spekulerats om att nästa Nexus-modell skulle bli en surfplatta, om Wall Street Journals uppgifter stämmer kommer vi antagligen att få se båda surfplattor och telefoner i olika format när den nya Android-versionen presenteras.

Android 5.0 kommer med största sannolikhet att lanseras vid Googles utvecklarkonferens Googe I/O som äger rum i slutet av juni. Enligt en av Wall Street Journals källor räknar man sedan med att samtliga Nexus-enheter ska vara ute på marknaden i slutet av november.

Google började nyligen sälja Galaxy Nexus direkt till konsumenter via Google Play, trots att försäljning till konsumenter var något som man tidigare övergett efter att man lyckats sämre än väntat med att sälja Nexus One via nätet. 

Att man ska satsa på flera Nexus-enheter och sälja dessa direkt till konsumenter stämmer alltså in i bilden av att Google nu ska försöka få mer kontroll över försäljningen av vissa Android-produkter och på så sätt minska operatörernas inflytande.

.

.

 

.