Annons

Appdöd

Google raderar miljontals appar från Play Store

Massdöd bland appar är inte bara något Apple håller på med, även Google går in med röjsågen i Play Store.

Publicerad Uppdaterad

Nyligen framkom det att Apple ägnat delar av hösten åt att radera miljontals appar som ansågs vara utdaterade och övergivna. I samma veva spekulerades det i att Apple skulle gå hårt åt samtliga appar som inte fixat stöd för 64 bitarsinstruktioner i App Store och att Ios 11 helt skulle slopa stöd för 32 bitarsappar.

Nu gör Google en liknande röjning. Denna gång handlar det inte om bristande stöd för processortekniker eller övergivna appar, utan om säkerhet. Google har nämligen skickat ut mail till utvecklare vars appar inte stödjer Googles policies för användardata och integritet. I mailet skriver Google bland annat att den aktuella utvecklarens app frågar efter känslig användarinformation som kamera, kontakter, mikrofon, användardata eller liknande. Samtidigt inkluderas inte en komplett eller godkänd integritetspolicy för att berätta vad appen i fråga tänker göra med informationen den kan plocka in.

Det rör sig alltså inte om massradering på måfå, utan ett ytterligare sätt att förhindra appar från att hitta på dumheter med din Androidenhet utan din vetskap (exempel vi hört om förut är ficklamps-appar som kräver både kontaktinfo och plats för att vilja slå på lysdioden vid kameran, men det finns såklart även en hel del andra varianter). Samtidigt ska det även vara ett sätt att göra sig av med “zombieappar” som bara dräller runt utan att varken uppdateras eller fungera som de ska. 

Utvecklare som inte har någon integritetspolicy implementerad efter den 15:e mars kommer att få sina appar raderade. Någon exakt siffra nämns inte, men det ska röra sig om ett flertal miljoner appar.