Annons

Kommer nästa år

Google satsar på plattform för snabbare mobilsidor

Accelerated Mobile Pages - Googles projekt för snabbare mobila webbsidor - kommer att nå nätet under nästa år.

Publicerad Uppdaterad

Att surfa på nätet kan vara en rätt frustrerande upplevelse, i alla fall om du gör det på din smarta mobiltelefon - ofta tar flera evighetslånga sekunder innan allt innehåll laddats in på webbsidan när du klickat på en länk.

Facebook rörde om i den massmediala grytan ordentligt när man lanserade sin nya tjänst Instant Articles. Tjänsten innebär att medieföretagen kan erbjudas att publicera sitt material via Facebooks plattform, med löftet att sidorna ska kunna laddas in upp till tio gånger snabbare än tidigare för mobilanvändare.

 I oktober lanserade Google sitt motdrag - projektet Accelerated Mobile Pages. I grund och botten handlar det om ett nytt ramverk, baserad på öppen källkod, för att skapa nedskalade versioner av befintliga webbsidor som kan laddas in snabbare, även om de innehåller tunga element som video och animationer.

Nu har sökjätten gått ut med att över 4 500 utvecklare har anslutit sig till projektet via Github, och att 250 bidrag av kod och dokumentation har lämnats in hittills.

Google meddelar också att de första sidorna som skapat inom ramen för projektet kommer släppas på nätet ”i början av nästa år”.

Projektet har lockat till sig flera tunga publicister - bland annat The Guardian, The Washington Post och Buzz Feed. Med ombord finns också annonsörer som AOL, OpenX och AdSense.

Det går att läsa mer om Googles projekt här.

Källa