Från olika tillverkare

"Google ska sälja surfplattor"

Idag visar Google upp surfplattor från olika tillverkare men hänvisar till tillverkare och operatörer om man vill köpa plattorna.

Flera Nexus-plattor och försäljning på webben uppges ingå i Googles strategi för att ta marknadsandelar från Apples Ipad.

Publicerad Uppdaterad

Det har tidigare förekommit uppgifter om att Google nu tagit sikte på marknaden för surfplattor. När Asus lanserade sin högupplösta 7-tums platta Memo 370T vid årsskiftet ska Google ha övertalat tillverkaren att istället göra om den till en Nexus-platta som ska konkurrera med Amazons billiga Kindle Fire.

Nu kommer uppgifter från källor som Wall Street Journal varit i kontakt med om att Google ska samarbeta med ett antal tillverkare i en gemensam satsning på webbförsäljning.

Bland modellerna som ska säljas kommer det att finnas flera Nexus-modeller, alltså surfplattor där Android används i så kallade vanilla-version istället för tillverkarnas egna versioner med olika användargränssnitt. 

Det är oklart när Google ska inleda plattförsäljningen men det spekuleras i om det kommer att sammanfalla med lanseringen av den kommande Android-versionen 5.0, även kallad Jelly Bean. Det finns uppgifter som tyder på att Jelly Bean kan komma att lanseras redan i sommar. Det skulle i så fall innebära att systemet presenteras tidigare än väntat, men det stämmer med tidigare rykten om att den billiga Asus-tillverkade plattan ska släppas i slutet av andra kvartalet.