Annons

Efter rättstvist

Google tar bort Oracles javakod ur Android N

Efter att ha förlorat en rättstvist med Oracle har nu Google börjat skriva om operativsystemets javakod.

Publicerad Uppdaterad

I ett meddelande till sajten VentureBeat har Google tillkännagett att man är i färd med att byta ut Androids javaspråkbibliotek mot ett nytt baserat på Open Source-projektet OpenJDK, till nästa version av Android.

I en rättsprocess som pågått i många år stämde Oracle Google för att de senare använt javakod som Oracle anser sig ha copyright på utan att betala licensavgifter. Android bygger i stor utsträckning på programspråket Java som Oracle utvecklat men som är open source och därför licensfritt. Oracle har däremot hävdat att de API:er som Google använder är copyrightade av Oracle. En API är i princip en uppsättning instruktioner och värden som används för att olika program ska kunna kommunicera och dela information med varandra. Lite som en svensk-engelsk ordbok.

I första instans fick Google rätt, när domaren ansåg att ett API var en funktionell nödvändighet för att olika applikationer ska kunna kommunicera, inte ett kreativt verk i sig. När Oracle överklagade dömdes däremot saken till deras fördel, och när Högsta Domstolen slutligen bestämde att inte ta upp ärendet i somras avgjordes saken slutligen till Oracles fördel.

Att Google nu väljer att ersätta koden som Oracle hävdar copyright på innebär att man slipper betala licensavgifter, men samtidigt måste förmodligen de flesta appar och tjänster som hämtar information från varandra skrivas om. Vanliga användare kommer förhoppningsvis slippa märka av något av stöket som pågår i bakgrunden.

Källa