Annons

Undviker tangentbordet

Google testade QR-inloggning

Om man inte vill skriva in användarnamn och lösenord på en okänd dator kan man läsa av en QR-kod för att logga in på Googles tjänster.

Publicerad Uppdaterad

På internetcaféer eller på andra platser med datorer som alla kan använda och där man inte riktigt kan veta om det finns program som till exempel registrerar tangenttryckningar kanske man inte vill skriva in användarnamn och lösenord till sina Google-tjänster. Sedan tidigare kan man använda en funktion för två-stegs-verifiering där den som loggar in både måste ange lösenordet och en engångs-kod som man får skickad till sin telefon.

En enklare variant har under en tid testas av Google, där man utnyttjar att användaren redan har loggat in på sitt Google-konto i mobilen. Om man surfade till accounts.google.com/sesame visades en QR-kod i webbläsaren. När man läste av QR-koden loggades man direkt in på sitt Google-konto utan att behöva skriva in några inloggningsuppgifter på datorn. Det hela fungerade både med Android och Iphone.

Tidigare under förmiddagen idag kunde man använda sig av den nya tjänsten, även om det fanns en text som upplyste om att tjänsten inte var officiell, att man redan arbetade på en bättre inloggningsfunktion, och att den kunde försvinna när som helst - vilket var precis vad som hände för en liten stund sedan.