Instant Apps

Google testar appar utan nedladdning

Direkt från till exempel sökresultat ska du kunna använda appfunktioner trots att du inte laddat ner appen i fråga.

Publicerad Uppdaterad

Det var på Googles utvecklarkonferens i somras som företaget presenterade det som kallas Instant Apps. Idén är att du ska kunna använda funktioner från en app utan att tvingas ladda ner och installera appen i fråga. Nu har Google inlett tester så att utvecklare från och med nu kan erbjuda den här funktionen. I praktiken fungerar det här så att du från till exempel ett testresultat i Googles sökmotor kan klicka och komma in i specifika appfunktioner. Du får alltså fördelen med appar, som tillgång till kamera och gps samt ett mer anpassat gränssnitt utan omvägen att först ladda ner appen.

Anpassad app
För att det här ska fungera måste apputvecklaren anpassa sin app genom att dela upp den i olika moduler. Bara den kod som behövs för att visa det du efterfrågas laddas ner och körs direkt på telefonen. Från denna lilla förhandsvisning av appen kan du välja att själv installera den fullständiga appen direkt från denna begränsade version. I de exempel som Google redan visat framkommer att till exempel Googles betaltjänst Android Pay som dock inte är lanserad i Sverige ännu, fungerar precis som om du hade laddat ner hela appen.

Inte bara från webben
De nedbantade appmodulerna kan även aktiveras genom NFC och behöver inte ha sitt ursprung i att du klickar på en länk på webben. I Googles exempel visar företaget hur en användare parkerar och ska betala, men inte har parkeringsbolagets app på telefonen. Genom att lägga telefonen mot parkeringsautomaten så laddas bara det som behövs för att du ska kunna betala ned.

Googles test av Instant Apps som nu inleds är begränsat och i en bloggpost uppger utvecklaren Aurash Mahbod på Google att intresset från utvecklare varit stort. Efter testet väntar Google in feedback för att sedan kunna utöka testet senare under året. En bred lansering tycks alltså fortfarande ligga en bit bort i tiden.

Källa