Säkerhet

Google vd:s konto hackat

En hackergrupp har lyckats med att twittra från Sundar Pichai-konto.

Publicerad Uppdaterad

Även de smartaste personerna kan råka ut för hackare, oavsett hur mycket datakunskap de besitter. Googles vd Sundar Pichai kan nog en hel del om datasäkerhet men det stoppade inte en grupp hackare från att ta över hans Quora-konto (Quora är ett fråga och svar-forum med omkring 100 millioner unika besökare per månad). Det i sin tur ledde till att hackarna kunde komma åt Pichai:s Twitter-konto. 

”Vi testar bara din säkerhet”, skrev hackarna från gruppen Ourmine via Pichai:s Twitter-konto. Det verkar vara samma grupp som tidigare har tagit kontroll över Facebook vd:n Mark Zuckerbergs Twitter- och Pinterest-konton. Skillnaden mellan de två fallen är metoden som hackarna har lyckats komma över inloggningsinformationen. I Zuckerbergs fall fick de tag i lösenordet från en tidigare Linkedin-hack som resulterade i att en mängd användarlösenord kom ut i det fria. I Pichai:s fall verkar Ourmine ha utnyttjat en brist i Quoras säkerhet, något som de även påstår ha rapporterat till Quora, utan att ha fått en respons. 

Ourmines slutgiltiga mål är oklart i dagsläget men gruppen har på senare tid riktat in sig på höga chefer och kända personer inom teknik- och databranchen. Spotifys vd Daniel Ek, Twitters tidigare vd:ar Dick Costolo och Ev Williams samt Youtube-fenomenet Pewdieoie tillhör dem som har drabbats. 

Hackergruppen har satt upp en hemsida där man, efter att ha betalat en avgift, kan ”skanna” ens webbsida, personliga konto eller företag för att upptäcka säkerhetshål. Sett ur ett perspektiv kan man tänka sig att gruppen försöker att omvandla sig till en legitim aktör inom datasäkerhetsbranschen. Ur ett annat perspektiv kan man se det som ett smart sätt att komma över individers och företags skyddade data. Vilket av alternativen det är vet nog bara Ourmine, men för närvarande är det kanske smartast att hålla sig borta från dem helt och hållet, så gott som det går i alla fall.  

Källa