9000 km

Googles megakabel aktiveras

Den nyligen färdigställda datakabeln som binder ihop USA och Japan tas i bruk idag.

Publicerad Uppdaterad

2008 började Google att investera i undervattenskablar som transporterar data. En av företagets största investeringar är i en snabbare kabel som binder samman Japan med USA:s västkust. Det var 2014 som Google meddelade att de ingått i ett konsortium, som inkluderar NEC, China Mobile, Global Transit och KDDI, för att skapa en bättre datakoppling mellan länderna. Resultatet av samarbetet, och 300 miljoner dollar, är Stilla havs-kabeln ”FASTER”.  

Kabeln, som enligt Google tas i bruk idag, är 9000 km lång och består i grunden av sex fiberkabelpar. De kan leverera upp till 60 Terabits (Tbps) data per sekund, eller som Google Senior Vice President för Tekniskt Infrastruktur Urs Holzle förklarade det: ”ungefär 10 miljoner gånger snabbare än ditt kabelmodem”.  

Google får själva en dedikerad tillgång till 10 Tbps via deras två kablar som kopplar ihop Chikura and Shima i Japan med Bandon i Oregon. Det sistnämnda ligger hyffsat nära Googles ”The Dalles”-datacenter. Utöver huvudkabeln så går det även två fiberkablar mellan Japan och Taiwan, och dessa ägs helt och hållet av Google.

Värt att nämna i sammanhanget är att Google planerar att lansera företagets Google Cloud Platform East India någon gång under det här året. 

Källa