App ersätter fysiska dokument

Här finns passet i mobilen

Här checkar man in på flyget med sin smartphone.

Invånare i Förenade Arabemiraten som reser från den internationella flygplatsen i Dubai behöver inte längre krångla med varken pass eller boardingkort. En app är allt som behövs för incheckningen.

Publicerad Uppdaterad

Det är speciella stationer för incheckning som nu tagits i bruk på flygplatsen i Dubai, som gör förfarandet betydligt snabbare än den klassiska varianten där man visar upp pass och boardingkort för att komma in till gaterna. Enligt publikationen Gulf News är incheckningen avklarad på bara tio sekunder. 

App-baserade dokument

Det är appen UAE Wallet som ligger till grund för den nya incheckningsmetoden. I appen finns både pass och boardingkort samt eventuella visum inlästa. Appen genererar en streckod som representerar alla de nödvändiga dokumenten, och den streckkoden läses av via en maskin där man också får identifiera sig med sitt fingeravtryck. Sedan är saken – som det brukar heta – biff. 

Begränsad omfattning

I nuläget är det enbart på Dubai Airport som incheckningssystemet finns och det fungerar dessutom enbart med flygbolaget Emirates. Fler flygbolag väntas ansluta sig till systemet inom kort. Enligt utvecklaren bakom appen ska systemet tack vare rigorösa säkerhetskontroller vara ”omöjligt att hacka”. Hur det ligger till med den saken lär framtiden utvisa. 

Källa