Inför Ipad 3-lanseringen

Här är de hetaste ryktena om Ipad 3

Retina-skärm, snabbare processor och LTE - det spekuleras vilt kring den nya Ipad 3 som väntas presenteras nästa vecka. Mobil har tagit tempen på läget och sammanfattar de hetaste Ipadryktena just nu.

Publicerad:

2 mar 2012 - 13:44

Uppdaterad:

2 mar 2012 - 13:44

Det börjar dra ihop sig: på kvällen den 7 mars väntas Apple presentera en ny version av sin framgångsrika surfplatta Ipad.

Trots Apples ihärdiga försök till hemlighetsmakeri har det florerat en mängd rykten om vilka egenskaper den nya ”paddan” kan tänkas besitta. Därför har Mobil tagit ett djupdyk i ryktesbassängen och summerar spekulationerna.

Ny och bättre skärm

Det har länge talats om att iPad3 kommer att få en rejäl make-over när det gäller skärmen. Enligt amerikanska upplagan av Macworld är det högst troligt att Ipad 3 kommer att levereras med en Retina-skärm, som har en upplösning på 2048x1536 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på 270 pixlar per tum. Detta kan jämföras iPad 2, vars skärm i dag en upplösning på 1024x768 pixlar och en pixeltäthet på 132 pixlar per tum.

Mobil har tidigare rapporterat om ett rykte som säger hem-knappen under skärmen tas bort på Ipad 3. Dessa spekulationer dök upp när inbjudan till nästa veckas event hade skickats ut. På bilden i bilden i inbjudan kan man skymta något som ser ut att vara en Ipad 3 - utan hem-knapp.

Snabbare processor – fyrkärnig eller inte?

Ett annat envist rykte gör gällande att Ipad 3 ska utrustas med en fyrkärning processor.  Men nu rapporterar sajten 9to5Mac att deras källor säger annat.

Enligt 9to5Mac kommer Ipad 3 istället utrustas med ett dubbelkärnigt A5X-chip med en betydligt förbättrad grafikmotor.  Även sajten Macroumors har publicerat en bild på vad som sägs vara det nya A5X-chippet.

Om man ser till hur Apple tidigare har valt att döpa sina nya chip kan man utgå från att A5X snarare innebär en uppgradering av det tidigare A5-chippet än ett helt nytt. Detta talar för att Ipad 3 inte kommer att ha en fyrakärning processor.

Kan det bli LTE?

Det har spekulerats vilt kring huruvida Ipad kommer ha LTE-stöd, vilket i -  alla fall rent teoretiskt - skulle innebära överföringshastigheter på 50 megabit per sekund nedströms och 25 megabit per sekund uppström. Bland annat hävar nyhetstjänsten Bloomberg i en artikel att Apple har arbetat med att ge Ipad 3 LTE-stöd

Samtidigt skriver Macworld är Ipad 3 sannolikt inte kommer att få LTE-stöd. Detta grundar man på källor som säger att LTE-chippet än så länge konsumerar för mycket batterikraft.

Bättre kamera

När den första versionen av Ipad släpptes var det många som ondgjorde sig över att paddan saknade kamera. Även kameran i Ipad 2 gjorde många besvikna.  Nu säger rykten att Ipad 3 kan komma att få en upphottad kamera med 5 megapixel, som dessutom ska kunna filma i full hd, 1080p.

Tre nya Ipads?

Rykten säger  även att Apple kommer att lansera den nya Ipad 3 i tre olika varianter. Amerikanska Macworld rapporterar att de nya Ipad-modellerna ska gå under namnen J1, J2 och J3.

Enligt Macworld ska J1 troligen endast vara en wifi-modell, medan de andra modellerna - J2 och J3 - kommer att gå att koppla upp mot mobilnätet.

Det finns även rykten kring att de tre olika modellerna kommer att ha olika minneskapacitet. Med tanke på att Iphone 4 S lanserades med en 64 GB-modell är det inte omöjligt att Apple kommer att presentera till exempel en 128 GB-modell av Ipad 3.

Vad tror ni om ryktena – diskutera nedan!

.

.

 

.