Vikbart återuppstår

Här är LG Easy Smart – vikbart från LG

Vikbara telefoner gör återtåg på den svenska marknaden, här i form av LG Easy Smart.

Publicerad Uppdaterad

Vikbara telefoner var stort för några år sedan, men det ökade kravet på skärmstorlek och det i stort sett obefintliga kravet på knappsats gjorde att de inte riktigt passade i den moderna smartphonevärlden. I Asien har vikbara Androidlurar poppat upp med jämna mellanrum, men i Sverige har det varit skralt med sådana.

Fram tills idag då. LG lanserade alldeles nyss Easy Smart, vilket är just en vikbar Androidlur. Som namnet antyder rör det sig om en lite mer senioranpassad telefon, eller en telefon ”som tagits fram speciellt för en användargeneration som är vana att kunna vika ihop sin telefon och föredrar en fysisk knappsats” enligt LG själva.

Med det i åtanke och med prislappen på 1990 kronor (släpps nu under september) är specifikationerna inte helt oväntade. Skärmen är på 3,2 tum med upplösningen 480x320,  lagringen ligger på tvärsnåla fyra gigabyte tillsammans med minneskortplats och maskineriet under är en icke namngivet quad core på 1,1 gigahertz tillsammans med en gigabyte arbetsminne. Android 5.1.1 är det som körs, med en egen launcher för att anpassa sig till både målgrupp och skärmstorlek.

Den ”undre” delen av telefonen känner vi igen från lite längre bak i tiden, med numerisk knappsats, styrkors och ett par genvägsknappar. Allt som den inte klarar av får du sköta via telefonens pekskärm, vilket spontant inte låter som det mest ergonomiska, men vi väntar nyfiket på testexemplar innan vi uttalar oss om det.