Sony MDR-1000X

Hörlurar med magisk brusreducering

Vi bekantar oss med Sonys nya trådlösa hörlurar med brusreducering på IFA-mässan. De är närmast briljanta.

Publicerad Uppdaterad

På Sony:s lanseringsevent under IFA 2016 sade företagets VD Kazuo Hirai att MDR-1000X har den bästa brusreduceringen i branschen och han uppmanade att man ”jämför med vilken konkurrent som helst”. 

Nu hade jag inte möjligheten att göra just det, men jag kunde i alla fall prova lurarna och se hur de låter och hur väl brusreduceringen fungerar. Testlokalen var en överfylld visningshall så brusnivån var det inget fel på, testförutsättningen var alltså närmast optimal.

När lurarna åkte på huvudet så upptäckte man genast hur bakgrundsbruset nästan försvann helt, även i partier då musiken som spelades i lurarna var obefintlig. Sony kallar den bakomliggande tekniken för ”Sense Engine” och den låter inte bara användare själv bestämma vilken nivå det ska vara på brusreduceringen. Tekniken försöker även att ta med din huvudform och om du har glasögon eller inte i beräkningarna. För att lyckas med det har den två mikrofoner för ändamålet, en på utsidan och en på insidan av hörluren.

En smart funktion är möjligheten att enkelt pausa musik och stänga av brusreduktionen om du vill höra vad någon säger till dig. Allt du behöver göra är att sätta handen mot den högra hörluren. Även den funktionen imponerade stort, och jag kan lätt se hur den kan vara användbar. 

Batteritiden trådlöst är beräknad till cirka 20 timmar, men det går även att koppla in en medföljande hörlursladd om det är så man vill använda den. Ljudkvalitén ska bli aningen bättre med sladden, särskilt när det kommer till så kallad högupplöst ljud. Jag hade ingen möjlighet att prova det men ljudet via bluetooth fann jag vara väldigt tillfredställande. MDR-1000X har även stöd för Sony:s egna LDAC-format, som ska ge en ännu bättre ljudupplevelse, men då krävs det även att din spelare är en Sony som har funktionen. Sony säger att hörluren även är den första som har ”DSEE HXTM” vilket i vardagsspråk betyder ”Digital Sound Enhancement Engine. Tekniken ska enligt företaget kunna ”skala upp” komprimerad musik till nära HI-FI-kvalitet, från vilken källa som helst och oavsett om musiken kommer trådat eller trådlöst. 

Priset för de avancerade funktionerna är dock relativt högt, 4100 kronor. Enligt företaget ska Sony MDR-1000X finnas i butik från och med september.