Ansluter via blåtand

Handprotes styrs med Iphone-app

Foto: Touch Bionics
Foto: Touch Bionics
Foto: Touch Bionics

Företaget Touch Bionics har tagit fram en ny handprotes som går att styra via en app till Iphone.

Publicerad Uppdaterad

Konventionella handproteser är mycket begränsade när det gäller rörligheten. Oftast kan de fyra fingrarna röra sig tillsammans, och tummen endast utföra enklare kniptångsmanövrar. 

Brittiska företaget Touch Bionics har tagit fram en ny handprotes som förhoppningsvis kan göra livet lite enklare för de som varit tvunga att amputera sina händer.

Det som utmärker de nya  proteserna - som har fått namnet Touch Bionic i-limb revolution – från andra konventionella handproteser är att varje enskilt finger kan röra sig självständigt, samt att tummen kan rotera. 

En annan sak är anmärkningsvärd med i-limb Ultra Revolution är att protes går att styra via en applikation till Iphone. Handprotesen ansluter till en Iphone vid blåtand, och appen har sedan stöd 24 olika fördefinerade grepp. 

I en presentationsvideo får vi se hur man kan använda protesen i olika vardagssituationer för att exempelvis vända sida i en tidning - och spela schack.

Vissa av de 24 greppen är extremt svåra att lära sig genomföra, och tanken är att man ska kunna använda appen för att "favoritmarkera" olika grepp, och på så sätt göra det enklare utföra dessa grepp.

Källa