Scan & Plan

Hitta bord på krogen

Det tråkigaste med att gå på restaurang är att gå runt mellan ställen bara för att få veta att de inte har lediga platser till sällskapet. Det ska appen Scan & Plan råda bot på.

Publicerad Uppdaterad

Tanken med Scan & Plan är en app där du inte bara ser vilka restauranger som finns i närheten, utan även hur många gäster de har för närvarande. På så sätt slipper du dra runt från ställe till ställe, inte minst i lunchrusningen när du ska hitta en lunchrestaurang. Vill du å andra sidan ha barhäng kan du hitta ställena med mycket folk.

Den här typen av tjänst är förstås beroende av två faktorer. Dels kvalién på datan, dels hur många restauranger som är anslutna. För det förstnämnda har Scan & Plan hittat en smart lösning, man installerar helt enkelt automatiska räknare vid dörrarna till restaurangerna. Därmed behöver restaurangen inte lägga ner arbete på att rapportera in antalet gäster till systemet, det beräknas automatiskt.

Vad gäller det senare är det på tok för tidigt att lämna något omdöme. Tjänsten har funnits i ett par dagar och täcker än så länge bara Göteborg. 33 restauranger finns i systemet, vilket naturligtvis inte är heltäckande ens för någon stadsdel i Göteborg. Etableringsplanen för Scan & Plan är i alla fall ambitiös. Enligt Jimi Tadi, vd och grundare, är det Sverige 2017, Norden 2018, och sedan resten av världen.

Appens användargränssnitt är hyfsat enkelt och tydligt, men med rätt mycket information. Utöver att sortera efter platsen du befinner dig kan du filtrera efter särskilda önsskemål om kost eller andra anpassningar. Informationen om restaurangerna administreras av Scan & Plan, och plockas alltså inte bara in från andra tjänster. Appens användare kan även sätta betyg på restaurangerna.

Appen är förstås gratis, och tjänsten finansieras av de anslutna restaurangerna. Enligt Jimi tadi ligger årskostnaden för en restaurang att vara ansluten, på mellan 2500 och 4500 kronor per år, och då ingår administration av tjänsten som restaurangen inte behöver bekymra sig om.

Scan & Plan i Google Play Store

Scan & Plan i Appstore