3D-hologram kan bli verklighet

Holografisk projektor för mobilen

Mobiler med inbyggda projektorer blev aldrig nån hit, men det kanske 3D-hologram för mobilen kan bli?

Publicerad Uppdaterad

Trots att det finns gott om pico-projektorer på marknaden så har mobiler med inbyggda projektorer ännu inte blivit någon hit. Samsung Galaxy Beam gjorde inte mycket väsen av sig försäljningsmässigt sett, till exempel. Kanske kan mobiler med inbyggda holografiska projektorer ändra på det.

Ostendo Technologies är ett företag baserat i Kalifornien som arbetar på att ta fram holografiska projektorer i mobilformat. I ett reportage hos Wall Street Journal visar företaget upp prototyper för tekniken. 

Den som tror att projicerade hologram handlar om någon sorts Star Wars-liknande koncept lär dock bli besviken. Vad det handlar om är istället att en bild projiceras mot en yta på så vis att bilden kan ses i 3D, fast utan att några 3D-glasögon behövs och där bilden ser olika ut beroende på varifrån åskådaren betraktar den. 

Tekniken demonstrerades av Ostendo Technologies för Wall Street Journal, men det enda synliga beviset från reportaget på att tekniken faktiskt fungerar är ett kort, lågupplöst videoklipp på fem sekunder där en suddig fyrkant cirkulerar. Bilden skapades av sex projektorer samtidigt. Även om demonstrationsvideon är föga övertygande så är det många som tror på framtiden för de tekniker och produkter som Ostendo Technologies håller på att ta fram. En av dem som har investerat stort i bolaget är nämligen Peter Thiel, som gjorde en väldigt lyckosam investering och tjänade sisådär en miljard dollar när han tidigt köpte en tiondel av Facebook för en halv miljon dollar.

Projektorn som används för 3D-hologrammen uppges bara mäta 0,5 kubikcentimeter till storleken och ska vara redo för massproduktion någon gång under andra halvan av nästa år.

Källa