Annons

Kul teknik

Honor Magic lanserad – med svensk teknik

Nu har Honor lanserat sin koncepttelefon Magic. Utan moduler, men dock med svensk teknik under skalet.

Publicerad Uppdaterad

Det blev ingen modulär telefon från Honor som ryktena skvallrade om, i alla fall inte just nu. Istället visar sig Honors koncepttelefon Magic vara något helt annat.

Magin i fråga kommer i form av Smart services, Widescreen och Facecode, vilket helt enkelt är produktnamn för några av telefonens underliggande tjänster. 

Smart Services är en tipstjänst i telefonen som lite liknar Google Now, med möjlighet att både starta appar (navigation när du kör exempelvis) och att leta fram exempelvis tiderna för filmer på den närliggande bion. Exakt hur utbyggd tjänsten är i förhållande till Google Now återstår att se, men då telefonen i dagsläget är Kina-exklusiv lär tjänsten vara hårt styrd mot den marknaden.

Widescreen och Facecode är närmast delar av samma tjänst. Genom extra sensorer och en infraröd kamera på framsidan ska telefonens skärm enbart slås på när du tittar på den. Det betyder att du inte behöver leta efter strömknappen eller att skärmen slås på när telefonen känner av rörelse. Tekniken med kameran kommer från svenska företaget Tobii, som jobbat tillsammans med Huaweis dottermärke Honor för att koka ner deras befintliga teknik till en mobiltelefon.

– Vi har jobbat tätt tillsammans för att utveckla dessa funktioner och är väldigt glada att kunna ge smartphone-användare förstklassig interaktion med eyetracking för första gången, säger Tobiis VD Henrik Eskilsson i ett pressmeddelande. Vi tror att eyetracking på sikt kommer att ha en fundamental påverkan på användarupplevelsen i smartphones. Tillsammans med hängivna, respekterade partners som Huawei kan vi kontinuerligt leverera nya innovationer.

Utöver att slå på skärmen ska tekniken användas till ansiktigenkänning. Notifikationer är blockerade i ursprungsläge, men när mobilen känner igen ditt ansikte görs de synliga. 

Sensorerna och den nya tekniken ska användas till Smart service-delen också, där telefonen med tiden ska bli bättre på att veta vad du brukar göra vid givna klockslag.

Telefonen i sig är, vid sidan av ovanstående funktioner, en ganska anonym historia. Årsgamla Kirin 950 utgör systemchippet tillsammans med fyra gigabyte arbetsminne och 64 gigabyte lagring och på baksidan hittar du samma dubbelkamera som i Honor 8. Skärmen är förvisso lite rolig, då den är ovanligt högupplöst för sin storlek. Amoled-skärmen på 5,09 tum packar in upplösningen 2560x1440 pixel, vilket ger den en pixeltäthet på 577 pixlar per tum. Hur den höga upplösningen påverkar batteriet på 2900 milliamperetimmar nämns dock inte.

Som sagt är Honor Magic i dagsläget enbart planerad för Kina, där den kommer att gå på motsvarande ungefär 5000 kronor.