Bättre betalt för premium

Huawei slutar med budgetmobiler

När Huawei presenterade sitt halvårsresultat meddelade man att man tänker sluta producera budgetmobiler.

Publicerad Uppdaterad

Huawei började som ett utpräglat lågprismärke för dem som ville ha en riktigt billig smartphone och var beredd på att få vad man betalade för. Sedan dess har företaget bit för bit jobbat sig upp i näringskedjan, och företagets toppmodeller uppvisar i dag inga nämnvärda kvalitetsskillnader jämfört med konkurrenter som Samsung, och Huawei har kunnat ge somliga mobiler Porsche Design-stämpel. Det märks också på att man kunnat höja priset på sina mobiltelefoner. Det syns i sin tur på ett högre genomsnittligt försäljningspris per mobil för första halvåret 2016 jämfört med samma period året innan.

Som för att markera att man nu fullbordat resan meddelar man att man nu tänker sluta med budgetmobiler helt och hållet. Som skäl anger man att lönsamheten är mycket sämre i det segmentet, och i stället talar man upp den kommande Mate 10 som en mobil med en design som man hävdar ska klå Iphone på fingrarna. Huawei hoppas sälja mer än 150 miljoner mobiltelefoner i år, mot 139 miljoner för året innan.

Det stora frågetecknet i sammanhanget är varumärket Honor. Även om det otvetydigt är en del av Huawei föredrar företaget att behandla det som om det var ett eget mobilmärke och sätter inte ut namnet Huawei på Honormobilerna. Honor-märket håller generellt lägre prisnivå än de vanliga Huaweimobilerna och frågan är om förskjutningen av fokus nu även kommer att innebära att Honor-mobilerna blir dyrare och mer påkostade, eller om man snarare tänker sig att fortsätta med budgetmobiler, men enbart under Honor-märket.

Några fler Huaweitelefoner med namnet Y-nånting för strax under tusenlappen lär vi i alla fall inte få se.

Tack till John Alatalo för tipset

Källa