Annons

Trots egen tillverkning

Huaweis vd ser ingen framtid för smarta klockor

Huawei Watch 2 – inget som Huaweis egen vd skulle vilja ha.

Smartwatch-segmentets största utmaning brukar anses vara att lyckas övertyga konsumenterna om att smarta klockor behövs. Men inte ens tillverkarna själva verkar övertygade. Åtminstone inte Huaweis vd Eric Xu Zhijun, som nu uttalat sig om saken.

Publicerad Uppdaterad

”Jag är förvirrad kring vad smarta klockor ska vara bra för, när det finns smartphones”. Citatet kommer inte från någon skeptisk krönikör, teknikredaktör eller konsument. Det kommer från Huaweis vd Eric Xu Zhijun. Det var i samband med företagets årligen återkommande sammankomst för analytiker i Shenzhen häromdagen som Xus uttalande kom. Något av en paradox, kan man tycka, då Huawei själva tillverkar just smartwatch-enheter. 

Ingen vet
Just förvirringen kring användningsområdet är ett återkommande tema när det gäller smartwatch-enheter, både bland media och konsumenter. Och möjligen kan det enkla svaret vara att det helt enkelt inte finns någon direkt rationell poäng med klockorna, annat än att det blir enklare att snabbt kolla notifieringar. ”När vårt smartwatch-team på Huawei presenterar olika smartwatch-idéer för mig, så försöker jag ifrågasätta om det verkligen finns påtagliga behov på marknaden” säger Xu. 

Ifrågasätter framtidspotentialen
Xu ifrågasätter också framtidspotentialen för smartwatch-enheter och menar att han aldrig skulle vilja ha en själv. Siffrorna talar ett liknande språk, då segmentet inte växt tillnärmelsevis så snabbt som förväntat. Dessutom har flera analytiker påpekat att många konsumenter slutar använda sina smartwatch-enheter bara en kort tid efter att man köpt dem. Enligt forskningschefen Ramon T Llamas på IDC så har smartwatch-enheterna det tufft på marknaden primärt på grund av ”deras begränsade och oklara värde för konsumenterna”. 

Källa