Ska köras med Atom-processorer

Intel har visat upp 64-bitarsversion av Android

Intel har precis demonstrerat en 64-bitars version av Android anpassad för företagets Bay Trail Atom-processor.

Publicerad Uppdaterad

Apples A7-processor med 64-bitars arkitektur blev en ordentlig snackis när Iphone 5S lanserades under hösten 2013.  Bland annat gick Anand Chandrasekher, toppchef hos Qaulcomm, ut och kallade hela tilltaget för en marknadsföringsgimmick.

Det skulle dock visa sig att Chandrasekher fick äta upp sitt uttalande. Knappt en vecka senare gick Qualcomm ut med ett officiellt uttalande där man sa att det mobila ekosystemet kring hård- och mjukvara redan nu rör sig mot 64 bitar, samt att ”den evolutionen kommer att föra med sig användarupplevelser i klass med stationära datorer […].”

Vill locka till sig tillverkare

Några som har siktet inställt på 64-bitarsprocessorer för mobila enheter är Intel. Under CES har processortillverkaren nämligen demonstrerat en specialanpassad 64-bitars version av Android 4.4, framtagen för Intels Silvermont-plattform med systemprocessorer (System-On-Chip, SoC). I Silvermont-plattformen ingår systemchippen Merrifield, tänkt för smarta mobiltelefoner, och Bay Trail, avsedd för surfplattor och hybridenheter, skriver Android Authority.

Enligt Herman Eul, toppchef hos Intel, siktar man på att kunna säkerställa att att mobiltillverkare - i alla fall på Kernel-nivå - kunna använda en 64-bitarsversion av Android på enheter med Silvermont-baserade Atom-processorer.

I nuläget är det inte känt om eller när Google planerar att uppdatera Android med 64 bitars-stöd.

Källa

Vad är en Kernel?

Kernel är den engelska termen för operativsystemkärna, som är den innersta delen av ett operativsystem.  

Operativsystemkärnan har som uppgift att starta systemet, hantera resurstilldelningen samt kommunicera med hårdvaran.

Källa: Wikipedia