Smarta hemmet

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

 • Laurastar slår på stort under IFA och lanserar världens första uppkopplade strykjärn. Och nej, vi hajar inte heller poängen.

Slutet för Moores lag?

Intel sänker tempot i processorutvecklingen

Intel har aviserat att man tänker använda samma processteknik tre år i taget i stället för två.

Publicerad:

28 mar 2016 - 09:14

Uppdaterad:

28 mar 2016 - 09:14

Moores lag är uppkallad efter Intels grundare Gordon E Moore, och går ut på att beräkningskraften i nya processorer fördubblas vartannat år. Detta är något vi vant oss vid, men som Intel själva påpekat är Moores lag inte en naturlag utan en branschmålsättning, som uppnås genom enorma nyinvesteringar i produktionsanläggningar.

Intel har för närvarande en produktionscykel där man minskar ner processernas storlek, vilket kräver nya fabriker, vartannat år, och optimerar användandet av processerna för att öka prestandan vartannat år. Men nu har man officiellt gått ut med att man kommer att växla till en treårscykel, där det tredje året i praktiken inte kommer att ge några större prestandaförbättringar.

En orsak är att fysikens lagar gör det allt svårare att minska ner processerna ytterligare. Dagens kretsar har ledningsbanor som är 14 nanometer breda, och nästa generation har 10 nanometer. Det innebär att ledningsbanorna bara är 20 kiselatomer breda.

Intel tillverkar bara i begränsad utsträckning processorer till mobiltelefoner, men det finns få spelare kvar i branschen som klarar av att driva utvecklingen av nya processtekniker, och i dag är det Intel, TSMC och Samsung som gör en stor del av alla mikrochip. Andra tillverkare av mikroelektronik låter helt enkelt någon av dessa stå för tillverkningen av deras kretsar.

Intel räknar med att man fortfarande kommer att vara först med 10 nanometerskretsar, men sedan återstår det att se om konkurrenterna klarar av att hålla ett högre tempo eller om de också kommer att bromsa takten. TSMC har fortfarande utlovat en 5 nanometersprocess till år 2020, men om man backar på det och följer i Intels fotspår lär det innebära slutet för Moores lag.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Snabbare?

  En ny funktion i Google Photos gör att man delar bilder direkt till personer istället för via tjänster som tidigare. Dessutom har den automatiska ”filmskaparen” fått en uppdatering.

  23 sep 2016 - 12:00
 • Hemligt?

  En konceptmobil utan traditionella knappar försvann lika snabbt som den dök upp. Men en video på konceptet hade hunnit hitta nya hem innan dess.

  23 sep 2016 - 10:00
 • Bäst när det gäller

  Vilken mobil har egentligen bäst batteritid? Vi har gått på djupet med frågan och jämför nio toppmodeller. Samtidigt svarar vi på vilken av dem som räcker längst när du spelar Pokemon Go.

  23 sep 2016 - 09:44

Mest kommenterat

Hetaste apparna

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!