Annons

Function Area

Iphone 8 kan få Touch Bar

Apples kommande telefon kan plocka funktioner från Macbook Pro.

Publicerad Uppdaterad

Iphone 8 väntas dyka upp i höst och givetvis är ryktessnurran igång på full blås. Oled-skärm har det pratats om länge, men nu på senare tid har det även börjat snackas om en iris-scanner som ett alternativ till fingeravtrycksläsaren.

Om det senaste ryktet stämmer kan det till och med vara så att ögonscannern ersätter fingeravtryck i nästa Iphone. 

Det är analysfirman KGI Research som hävdar att Iphone 8 kommer få en så kallad function area under skärmen istället för en hemknapp. Bildexemplet ser helt klart ut som den Touch Bar vi redan sett i Apples Macbook Pro. Ytan skulle i så fall innehålla hemknapp, men även musikkontroller eller styrning för spel (vilket låter väldigt mycket som en Touch Bar). Såvida inte tekniken för att bygga in fingeravtrycksläsare i skärmglas hinner mogna tillräckligt skulle det i vilket fall betyda att Touch ID försvinner från enheterna, alternativt flyttas till exempelvis baksidan. Att Apple redan nu har Touch ID i Touch Bar på sin Macbook Pro tyder dock på att tekniken är relatiovt mogen och bprde gå att använda även i telefonen.

Spontant känns det som att ryktet faktiskt är en jättebra idé. Iphones hemknapp må vara ikonisk, men det är rätt många år sedan den började kännas begränsad. Särskilt när Apple började lägga in riktigt fula backknappar i övre vänstra hörnet av skärmen, vilket mest känns som en nödlösning snarare än något genomtänkt. En förlängning av skärmen, eller en helt separat sådan som i exempelvis LG V10, har potentialen att lyfta användarvänligheten rejält i Ios. Nu ska det ju inte påstås att Touch Bar till Macbook känns speciellt genomtänkt (även om du kan spela Lemmings på den), men till en telefon känns det som att det skulle kunna tillföra en hel del nytta. Samtidigt vore det tråkigt om fingeravtrycksläsaren försvann, men bland annat Synaptics har teknik för att kunna läsa fingeravtryck genom skärmglas så det borde inte vara en omöjlighet att lösa.