Ger fler alternativ

Källkoden till Jelly Bean släppt

Google har nu släppt källkoden till den senaste Android-versionen, något som kommer innebära fler möjligheter för användare som inte vill vänta på tillverkarnas uppdateringar.

Publicerad:

10 jul 2012 - 10:13

Uppdaterad:

10 jul 2012 - 10:13

Att Google nu har släpt källkoden till den senaste versionen av Android (4.1, även kallad Jelly Bean) betyder att det inom kort kommer att dyka upp ett antal nya inofficella så kallade custom rom baserade på just Jelly Bean.

Custom rom är mjukvara till telefoner där man utgått från en version av Android som ofta är nyare än den telefontillverkaren har baserat sin mjukvara på. Den kan även innehålla fler funktioner och ett annat gränssnitt än tillverkarens mjukvara. 

Google släpper inte källkoden för att den i första hand underlättar för utvecklare som vill skapa alternativa telefonmjukvaror, men tanke på att Jelly Bean både innehåller ett antal nya funktioner och att flera av de stora tillverkarna inte verkar ha planer på att släppa uppdateringar den närmaste tiden så kommer det säkert påverka utbudet av alternativ mjukvara. 

Baserat på den kod som blev tillgänglig för Galaxy Nexus och Nexus 7 vid lanseringen av Jelly Bean finns det redan några alternativ, exempelvis för den som har en HTC One X. Det går även att uppdatera Galaxy Nexus innan telefonen får den officiella uppdateringen som Google utlovat till mitten av juli. Samma utvecklare har idag även släppt en version baserad på den öppna källkoden för Jelly Bean.

.

.

 

.