Ransomware

Koler.A – kidnappar din Androidtelefon

Bitdefender har hittat en rätt elak trojan till Android.

Publicerad Uppdaterad

Säkerhetsföretaget Bitdefender har hittat en elak trojan till Android med namnet Koler.A. Trojanen ska tydligen sprida sig genom att förklä sig som en speciell videospelar-app som måste installeras för att filmer på vissa porrsajter ska fungera. Om du har som vana att enbart installera appar via Google Play och inte tillåta installationer från någon annan källa kan du således känna dig lugn och trygg (i vanlig ordning).

Väl installerad fungerar appen som en så kallad ransomware som visar upp en bild med texten att du har olagligt material på din enhet. Tillbakaknappen spärras och även om du kan navigera bort med hjälp av hemknappen dyker bilden upp igen efter fem sekunder. För att få bort den vill kidnapparna ha 300 dollar för besväret (knappt 2 000 kronor). Du kan bli av med trojanen om du hinner avinstallera den på de där fem sekunderna, alternativt om du startar telefonen i felsäkert läge och avinstallerar den därifrån.

Har du råkat ut för ovanstående eller någon liknande trojan/virus/skadlig kod till din mobil? Berätta om dina erfarenheter i kommentarsfältet.