Dag 1 på IFA: Samsung och Sony

Kommentar: Samsungs sanslösa show

På plats på teknikmässan i Berlin finns Mobils Erik Mörner. Här sammanfattar han vad som hände under den första dagen, med Sonys och Samsungs alla lanseringar.

Publicerad Uppdaterad

Man brukar prata om ess i rockärmen när aktörer plockar fram något oväntat som imponerar och överraskar. Igår kväll klockan 19 här i Berlin inleddes Samsungs påkostade show med en trollkarl som gjorde korttrick bland publiken och visades på de stora skärmarna som täckte konsertarenan där presentationen genomfördes. Just den inledningen kändes så klart allt annat än fräsch och nyskapande. Magikern avslutade sin inledande akt med att sprätta iväg ett par av korten och ett av dessa hamnade i mitt knä. En knekt. Inget ess.

De ess Samsung hade i rockärmen handlade i stället om produkterna (tack för det) och Samsungs kortlek visade sig dessutom ha betydligt fler ess än som brukar finnas.

Galaxy Note 2 hade varit nog

Det hade inte varit konstigt om Galaxy Note 2 var Samsungs huvudnummer på lanseringen igår här i Berlin. En lång inledning med studenter som visade kreativitet på olika sätt bäddade för uppvisningen av själva produkten. Note är väldigt funktionsfylld och jag hade inte varit missnöjd om den var kvällens främsta behållning.

På planet från Stockholm till Berlin tidigt i morse satt jag på raden bakom Andreas på Samsung och på raden framfor Rickard på Sony. En fråga från min sida om det kommer något spännande besvaras så klart alltid med utsagor om att ingen kommer bli besviken. När lanseringsjippona drar igång är graderna fler än så.

Bland byggdamm och hemligheter

Hos Sony som höll sin presentation i sin monter på mässområdet inramades av en byggarbetsplats där montrarna färdigställs i rask takt. Efter att ha snurrat runt på mässområdet och av oklar anledning hamnat på fel sida av skylten ”Sony Employees Only” letade jag mig rätt och fick se tre nya Xperialurar där Xperia T med 4G LTE är den som är mest spännande för oss i Sverige. Xperia V är till och med oklart om den är aktuell för Sverige sade Rickard Skogberg på Sony Mobile och man fokuserar helt klart på tåliga 4G-luren Xperia V som dessutom är vattentålig.

– Det har gått bra med Sony Xperia Acro S och Xperia Go, sa han.

Även surfplattan Xperia Tablet S har som synes på namnet fått Xperia-stämpel, men den kommer fortfarande från Sony Electronics och inte från Sony Mobile. Sony har varit usla på att samordna de olika enheterna inom bolaget, men nu börjar det i alla fall synas en strimma hopp för Sonyprylarnas samordning mellan affärsområdena. Att Xperia Tablet S liksom flera av Sonys mobiler är vattentålig (om än inte lika tålig) är ett bra steg och smidigt om man ska använda den i kök eller trädgård som plattor onekligen inbjuder till i större utsträckning än bärbara datorer.

Storslam, knockout, sanslös show

Det bestående minnet från igår är utan tvekan Samsungs sanslösa storslam. Efter Galaxy Note 2 kom först Android-kameran Samsung Galaxy Camera och sedan dessutom om hel buffé med datorer, plattor och en mobil, ja de första med Microsofts nya Windows 8. Se där produktlanseringar som skulle räckt till tre stora lanseringar.

Glöm inte att ställa dina frågor direkt till Erik. Få svar på vad som händer på IFA och allt om de produkter som lanseras där i vår chat. Det går bra att skriva dina frågor redan nu.