Krönika

Bättre surf i mobilen

Trots att en av poängerna med smarta mobiler är en bättre surfupplevelse är vi långt ifrån där än.

Publicerad Uppdaterad

Trots att en av poängerna med smarta telefoner med stor skärm en gång i tiden var att man skulle kunna få en bättre surfupplevelse är man ändå ofta hänvisad till mobila versioner av hemsidorna. Orsaken är främst spaltbredden för text på webben. Om spalten är för bred måste man antingen läsa den i utzoomat läge så att texten blir väldigt liten, eller zooma in men då inte få med hela spalten på skärmen. Att behöva skrolla fram och tillbaka i sidled för att läsa en text är nästan olidligt. Har man mobilen i liggande läge fungerar det oftast bättre, men då blir det å andra sidan svårt att hantera mobilen med en hand.

Särskilt plågsamt är det om du följer diskussionsforum. Jag har hittills aldrig stött på ett forum som har en spaltbredd som är anpassad för bekväm läsning i mobilen. Jag tycker inte att man skulle behöva en speciell app för webbsidor, men en partiell lösning är i alla fall Tapatalk, som finns till såväl Iphone som Android och Windows Phone. Givet att diskussionsforumet har implementerat stöd för Tapatalk får du då i appen en mobilanpassad version av innehållet på diskussionsforumet.

Android hade en smått genialisk funktion som löste detta problem på alla webbsidor, kallad automatisk radbrytning. Om den funktionen var påslagen i webbläsaren så bröts radlängden så att man aldrig behövde skrolla i sidled oavsett hur mycket man zoomade, texten tog bara upp skärmens bredd i sidled.

Jag skriver “hade”, för Google håller på att fasa ut sin gamla Android-webbläsare och ersätta den med mobilversionen av Chrome, och den läsaren saknar av outgrundlig anledning denna funktion. Lyckligtvis finns det fortfarande en och annan tredjepartswebbläsare som du kan installera som stöder funktionen. Min personliga favorit är Opera Mobile.

Opera Mobile

Alternativ webbläsare till Androidmobiler med radbrytningsfunktion för bekväm läsning i mobilen.

Tapatalk

App för att läsa diskussionsforum i mobilen. Finns till Ios, Android och Windows Phone.