1996 - 2016

Blackberry: En kort historik

Foto: Kārlis Dambrāns

Med anledning av att Blackberry slutar tillverka egna mobiltelefoner sammanfattar vi en epok i smartphonens historia.

Publicerad Uppdaterad

Att Blackberry slutar att tillverka mobiltelefoner kanske inte är en stor överraskning med tanke på hur liten marknadsandel företaget har haft på senare år. Trots det är det med en viss sorg som man är tvungen att konstatera att, likt Nokia, så är det lite av en mobilinstitution som går i graven.

Blackberry var från början ett varumärke för kanadensiska Research in Motions mobiler, innan företaget bytte namn till sitt mer kända varumärke. Den första Blackberry-enheten kom 1999 och hade mer karaktären av en personsökare med tangentbord. Innan den första Iphone lanserades 2007 dominerade Blackberry nischen för smartphones i USA.

Blackberry-mobilerna uppskattades för sina tangentbord som gjorde det enklare att skriva sms och skicka e-post, och sina säkerhetsfunktioner som gjorde Blackberry till en av de få smartphones som den amerikanske presidenten fick använda.

Utåt visade Research in Motion ingen oro när Iphone blev en succé, men internt sägs man ha insett att företagets dagar som kungen av smartphones var räknade.

Vad som följde var en lång rad av för lite, för sent. Den första Blackberryn med pekskärm, Blackberry Storm, försökte sig på en pekskärm som man fysiskt måste trycka in för att den skulle reagera, detta för att efterlikna knapptryck. Den blev en massiv flopp och har kallats den värsta katastrofen i smartphonens historia. Man öppnade för tredjepartsappar och aviserade att man hade ett nytt system på gång, något som bara ytterligare dämpade utvecklarnas intresse för det befintliga Blackberry-systemet.

Det nya systemet, som efter flera turer kom att heta Blackberry OS 10, dök först upp i en surfplatta 2011, men det dröjde till 2013 innan mobilen Z10 släpptes med systemet. Vid det laget dominerades marknaden av de två stora, Apple och Ios, och även om systemet fick ett positivt mottagande tillförde det inte så mycket till vad Android och Ios hade att erbjuda, och man lyckades inte hitta något övertygande argument till att man skulle välja just deras system. De främsta kunder man hade kvar var storföretag som standardiserat på Blackberry, och de hade inget egentligt intresse av ett nytt system.

Blackberrys styrka var den säkra kommunikationen och krypteringsprogramvaran för företagsmarknaden, och kanske skulle man på en gång satsat på att föra över de funktionerna till Android. När man väl lanserade sin första Android-mobil Blackberry Priv för något år sedan, var det på en marknad där små tillverkare har svårt att ta plats, och dessutom hade man redan sina tjänster till andra tillverkares mobiler, så återigen var det svårt att argumentera för att man skulle välja just en Blackberrytelefon.

Blackberrys vd John Chen har tidigare sagt att mobilverksamheten inte är en helig ko, trots försöken som har gjorts för att rädda den. Nu har han gjort ett nytt uttalande.

”Företaget planerar att avsluta all intern utveckling av hårdvara och kommer att lägga ut den delen på partners. Det gör det möjligt för oss att minska kapitalkraven och öka kapitalavkastningen”. Chen sade vidare att det innebär en mängd besparingar eftersom företaget slipper köpa komponenter och syssla med lagerhållning. Företaget ska nu enbart satsa på att utveckla säkerhets- och andra mjukvarulösningar.

Det kommer fortsatt att säljas Blackberrymobiler (åtminstone en tid til) men det är då det kinesiska företaget TCL som utvecklat och byggt dem innan de sätter Blackberrys logga på dem.

1996: RIM släpper sin första enhet, Interactive Pager 900. Den använde DataTac-nätverket för personsökare.

1999: Den första enheten med namnet Blackberry släpps, Blackberry 850. Den använder fortfarande DataTac.

2003: Blackberry släpper sin första mobiltelefon med stöd för sitt säkra kommunikationssystem.

Mitten av 2000-talet: Begreppet Crackberry myntas för att illustrera hur beroendeframkallande det blivit att skicka textmeddelanden med sin Blackberry i USA.

2007: Den första Iphone lanseras.

2008: Blackberry Storm, deras första modell med pekskärm, lanseras. Den blir en massiv flopp.

2009: Blackberry lanserar sin appbutik Appworld, ett år efter att Iphone öppnat för tredjepartsappar.

2010: RIM lanserar en surfplatta, Playbook, som börjar säljas först året därpå. Den får inga eterföljare.

2011: Blackberry faller från 9 procent till 3 procent av smartphonemarknaden på bara ett år.

2013: Blackberry lanserar sitt nya mobilsystem Blackberry OS 10 och mobilen Z10. När inte heller den vänder den nedåtgående trenden meddelar man att företaget ser sig om efter en köpare. Även detta misslyckas man med.

2015: Blackberry lanserar sin första Androidmobil, Priv. Inga fler mobiler med Blackberrys eget operativsystem släpps.