Annons

Krönika: Så ska Samsung Galaxy S8 vara för att lyckas

Något mer. Ja så enkelt kan man nog sammanfatta mina förväntningar på Samsung Galaxy S8. Det finns dock mer att säga i ämnet.

Publicerad Uppdaterad

Vi vet redan nu en hel del om flaggskeppet som lanseras den 29 mars. I alla fall om man får tro alla rykten och dessutom lägga samman dessa med officiella uppgifter från Samsung själva. 

Att telefonen har en stor skärm med bara tunna kanter uppe och nere är ju mer eller mindre officiellt bekräftat i Samsungs egen inbjudan och att telefonen får den smarta röststyrda assistenten Bixby är verkligen bekräftat. Det är även att Bixby framöver ska ta plats i Samsungs övriga uppkopplade prylar, men det är i de smarta mobilerna man börjar resan.

Om nu det här skulle vara alla nyheter i Samsung Galaxy S8, skulle det vara tillräckligt? Föregångaren är redan den en bra telefon och har utmärkt sig med framförallt bra prestanda, trådlös laddning, vattentåligheten och bra kamera. Allt det här räknar vi ju med finns även i S8 och i många delar då i uppgraderad, förbättrad form. Att telefonen kommer från en etablerad tillverkare som Samsung innebär ju även att man kan vänta sig stöd för bolagets tillbehör som klockor, VR-glasögonen Gear VR och nyligen Sverigelanserade betaltjänsten Samsung Pay.

Ett steg tillbaka

Om vi ser till historien så var Samsung Galaxy S6 ett resultat av att Samsung tänkte helt om. Bytte material och utförande på sina toppmodeller som innan dess ofta beskyllts för att vara plastiga trots att de kostade så mycket pengar. S6 var något av en liten revolution på flera områden. När sedan Galaxy S7 kom var den mer en evolution, till exempel genom att man lyssnat på kritiken och därför lagt till platsen för minneskort som prioriterades bort när S6 kom till världen. 

Vikten av stor skärm

Jag har testat ett par olika telefoner med stor skärm på liten yta, mer eller mindre  på det sätt som vi väntar oss att Galaxy S8 ska vara, framför allt LG G6 och Xiaomi Mi Mix. Visst är det trevligt med stor skärmyta och smidigt format men det är ingen egenskap som är lika påtaglig i vardagen när du köpt din nya telefon, som en fenomenal mobilkamera, vattentåligheten eller extremt påkostad design.

Nya funktioner

Det är inte lätt att göra en flaggskeppsmobil idag. Man kan argumentera för att innovationsgraden framförallt bland toppmodellerna avtagit de senaste åren, men när vi lägger runt 8000 kronor på en ny telefon är det rimligt att förvänta sig ordentliga förbättringar jämfört med vad vi erbjöds innan. Den mest sannolika utvecklingen jag tror vi kommer få se i S8 är en tydligare inkludering med andra enheter. Vi såg ett smakprov av detta under Mobile World Congress för ett par veckor sedan när Samsung lanserade sina surfplattor Galaxy Book och Galaxy Tab S3. Då fick vi se appen Samsung Flow som visserligen funnits i flera år, men funktionen har aldrig varit mer aktuell, nämligen att utbyta information mellan din telefon din surfplatta, din teve och andra enheter. Det är ju stor chans att vi till Galaxy S8 får se dockningsstation och möjlighet att arbeta med telefonens innehåll anpassat för en stor skärm. 

Kameran

Jag tror inte vi får se någon revolutionerande kamerateknik på det sätt som Galaxy S6 var klart bättre än alla sina konkurrenter när den lanserades. Visst får vi troligen den superslowmotion det talats om, något liknande det Sony visade upp på MWC, men något mer revolutionerande tror jag inte på i dagsläget.

Smartare interaktion

Mest hoppas jag av S8 utöver en tilltalande design egentligen ett smart framsteg när det gäller hur vi helt enkelt använder våra telefoner. Samsung visar till viss del vägen genom det de redan berättat om röstyrda assistenten Bixby, men rösten är långt ifrån alltid det smidigaste sättet att styra telefonen. Så fort du är tillsammans med andra människor blir röststyrning problematiskt och andra utvecklingar som Apples 3D Touch tycker jag nästan tillför mer komplexitet än det förenklar. 

“Något mer”

De mest rimliga förväntningarna jag har på S8 är nyheter kring gränssnitt, hur man interagerar med telefonen och hur man kan uppleva innehållet på en större skärm, på andra enheter utan att för den skull begränsas av dagens lösningar och dess svagheter när vi ju redan har det mesta av vårt innehåll i molnet. Sedan hoppas jag ju så klart även bli överraskad. Utan ett eller ett par ess i rockärmen riskerar Samsung Galaxy S8 på samma sätt som till exempel LG G6 att kännas lite som en besvikelse, en "var det inte mer än det här?"