Annons

Elias minns: Modu

Minns ni Modu? Mobiler bit för bit

Israeliska Modu utlovade ett helt nytt mobilkoncept med modulära mobiler. Låter det bekant?

Publicerad Uppdaterad

2008 lanserade ett israeliskt företag vid namn Modu världens då minsta mobil. Den var sett till funktionerna en smula basal, men det var också lite av poängen. Tanken var nämligen att man skulle kunna docka den med olika tillbehör för att utöka funktionaliteten.

På den tiden var mobilerna ännu inte riktigt de universalverktyg de är i dag, så tanken var att man kunde köpa olika tillbehörsdelar beroende på om man ville ha en smartphone, en uppkopplad kamera eller en musikspelare, för att nämna några av Modus exempel. De funktioner som saknades i basenheten, som till exempel 3G, kunde finnas i tillbehörsdelen.

Förutom valfrihet för användaren försökte Modu även sälja in det som ett billigt sätt för andra varumärken att slå sig in på mobilmarknaden. Om till exempel ketchuptillverkaren Heinz ville göra en mobiltelefon skulle de bara behöva utveckla sin tillbehörsdel med egen design.

När jag rapporterade om Modumobilen för sju år sedan förutspådde jag att företaget antingen skulle bli uppköpt av någon av de stora spelarna som skulle föra konceptet vidare, eller föra en tynande tillvaro som obskyr nischprodukt. Facit skulle visa sig bli lite av bägge.

Modu kämpade i ett par år och lanserade även uppföljaren Modu T. Företaget hade som mest 130 anställda och dessa stämde 2011 ägarna för uteblivna löner. Strax därpå lade företaget ner verksamheten. Av okänd anledning finns företagets webbsajt kvar på modumobile.com (obs! Flashbaserad sajt) som ett spöke från det förflutna. Där kan man bland annat läsa att man snart kommer att kunna köpa Modu T i deras webbutik.

Men det är inte slutet på historien. För Modu sålde sina patent till ingen mindre än Google för 4,9 miljoner dollar i maj 2011. Två år senare lanserade Google sitt eget projekt för en modulär telefon, Project Ara. Det skiljer sig från Modu i att man inte har en fullständig mobil som kärna utan bara ett skelett, och alla delar i mobilen ska säljas som tillbehör. Men det är Modus patent som ligger till grund för Project Ara. I höst ska de första modulära mobiltelefonerna enligt Project Aras standard finnas tillgängliga i betaversion.

Här kan man också passa på att nämna finska Jolla, som plockade upp lovikavanten när Nokia lade ner sitt Meego-system. Som en del av sin första telefon med det egna systemet Sailfish OS lanserade man konceptet The Other Half, som faktiskt är snarlikt Modus idé. Bakstycket på mobilen skulle gå att byta ut, inte bara för att variera utseendet utan även för att lägga till funktioner som större batteri eller bättre kamera.

I praktiken stannade det vid att man kunde byta färg på skalet. Och kanske var det lika bra så för Jolla. En patentkonflikt med Google måste vara en mardröm för en nystartad mobiltillverkare.

2008
Modu lanserade världens minsta mobil och räknade med att funktioner skulle läggas till med hjälp av tillbehör.

2013
Google som köpte patenten från Modu år 2011 lanserar sitt eget koncept på området. Det heter Projekt Ara.