Krönika

Nokias första platta

Nokia 770 släpptes för åtta år sedan, när begreppet surfplatta knappt fanns. Men den är minst lika aktuell nu som då.

Publicerad Uppdaterad

Trots att det är mer än 8 år sedan nu som Nokia lanserade surfplattan Nokia 770 Internet Tablet är den riktigt aktuell. 770 var en surfplatta även om ordet knappt användes på den tiden och operativsystemet var det som sedan utvecklades till Maemo och Meego, hamnade i Nokias N9 för att nu styra Jollas nylanserade telefon.

Jag testade Nokia 770 i början av 2006 och då gick den mot strömmen. Skärmstorleken på 4,13 tum ter sig ju minst sagt löjeväckande i jämförelse med dagens surfplattor, men funktionerna var klart framåtblickande. Jag minns att jag särskilt imponerades av den inbyggda nyhetsläsaren som nästan helt automatiskt lät mig läsa ständigt uppdaterade nyhetsartiklar från de favoritkällor jag valt. Det här var inget som konkurrenterna på dåvarande handdatormarknaden hade några smarta motsvarigheter till. Nokia hade på många plan överträffat Microsoft och Palm.

Någon mobiluppkoppling med eget simkort hade dock inte 770, så den var ingen telefon. Den hade å andra sidan ingen kalender, adressbok eller andra funktioner som kännetecknade en handdator. Istället hade den en smart koppling (bluetooth) till din mobil som gjorde att man kunde bläddra på minneskortet på telefonen som om innehållet låg på surfplattan, utöver då att självklart använda telefonens banbrytande 3G-uppkoppling (om du hade en så modern mobil) för att surfa.

Kontrasten mot Nokias senaste surfplatta Lumia 2520 kunde knappast bli tydligare.  

Nokia 770 Internet Tablet

I grunden en Linux-baserad surfplatta med skärm på fyra tum. Lanserad 2005 med pekskärm och penna för handskrift som kunde tolkas av mjukvaran. Webbläsare, nyhetsläsare, e-post och internetradio bland apparna.

Nu

Nokia Lumia 2520

Operativsystem är  Windows 8.1 RT vilket gör att gränssnittet är anpassat för pekskärm och att Microsofts Officepaket skickas med från start. Uppkoppling via wifi samt 4G och skärmen mäter 10,1 tum.