Tiden tycks mogen för mer

Läcka: Sony släpper mobil med 4K-skärm även nästa år

Om man får tro en ny läcka kommer Sony att släppa en mobil med 4K-skärm även nästa år.

Publicerad Uppdaterad

Sony Xperia Z5 Premium som släpptes för två år sedan var den första mobilen som hade skärm med 4K-upplösning, det vill säga 3840 x 2160 pixel. Då kändes den som en chansning som inte upprepades, men i år fick den en uppföljare med Xperia XZ Premium. Tydligen är tiden mer mogen för 4K-skärmar i mobilen nu, för om vi får tro en läcka planerar Sony att släppa en 4K-mobil även nästa år.

Läckan består av så kallade User-agent profiles, en fil med xml-kod som innehåller viss information om en given telefonmodell. Dessa är naturligtvis löjligt enkla att förfalska så informationen ska inte tas som säkra fakta även om uppgifterna känns trovärdiga.

Det enda de läckta profilerna avslöjar av intresse är tillverkare, modellnummer och just skärmupplösning. Modellerna med 4K-upplösning heter H8116 och H8166. Bokstaven i början visar att Sony planerar att släppa enheterna under 2018, 2017 års Sonymodeller hette något med G, 2016 F och så vidare. Troligen rör det sig om två olika konfigurationer av samma modell, med olika frekvensband för olika regioner, och det handlar om en uppföljare till Xperia XZ Premium. Av upplösningen framgår också att det inte rör sig om en extralång skärm över större delen av framsidan.

När Z5 Premium lanserades fanns det inte mycket innehåll i 4K-format att avnjuta, men nu har såväl Youtube som Amzon Prime och Netflix 4K-video.

Två andra modellserier, en med fyra varianter som börjar på G82xx och en med två varianter på G83xx ser ut att få skärmupplösningen 1920 x 1080 pixel, det vill säga en HD-skärm i formatet 16:9. Det ryktas dock att Sony även har en modell med skärm i 18:9-format på gång.

Källa