Annons

Undersökning

Lågt intresse för smarta lås

En del av det smarta hemmet verkar få vänta en aning.

Publicerad Uppdaterad

Det smarta och uppkopplade hemmet innefattar som du vet allt från lampor och kaffebryggare till luftkonditionering och garageöppnare. Även ytterdörren kan smartas upp med ett digitalt lås. Ett exempel vi skrivit om tidigare där är Glue, som också ska ge dig möjlighet att ta emot bud och matkassar när du inte är hemma.

Men att digitalisera vårt främsta skydd mot obehöriga i hemmet är tydligen inte helt och hållet där ännu. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If gjort. I en undersökning med 3500 svarande är det bara tre av tio som skulle kunna tänka sig att skaffa ett digitalt lås i dagsläget. Av de som varit med i undersökningen säger sju procent att de redan har ett sådant till ytterdörren installerat, medan fem procent har detsamma till garaget. Hur snabbt det kommer att växa framöver beror på tillit till tekniken enligt Lars Silfverswärd, ansvarig för säkerhetsprodukter på If.

– Hur många som går över till de här låsen kommer i slutändan att bero på tillit till tekniken. Här ligger ett ansvar på låstillverkarna att uppdatera sina produkter så att de alltid ligger steget före hackare och andra som vill knäcka den nya sortens lås.

Just försäkringsfrågor är även det en fråga som är lite av ett orosmoln för tekniken.

– Försäkringsbolagen gör idag olika bedömningar. De flesta utgår från de lås som är godkända av Stöldskyddsföreningen, vissa godkänner alla digitala lås medan andra exempelvis inte alltid godkänner fjärrlåsning via mobilen. Kolla därför noga med ditt bolag om deras inställning till just det lås du är intresserad av, säger Lars Silfverswärd.

En annan stoppkloss vi på Mobil kan tänka oss är att Glue och de flesta andra företag som gör den här typen av lås enbart sitter på det huvudsakliga låset. Här i Sverige är det väldigt vanligt att vi har dubbla lås på ytterdörren, där det andra vanligen kallas polislås eller tillhållarlås. Någon digital lösning för det låset är extremt ovanlig idag, vilket kan göra att många helt enkelt inte känner sig bekväma med att “gå tillbaka” till endast ett lås.

På If är man ändå positiv till tekniken och tror att det kan gå ganska fort med en övergång.

– Trots att det är så inarbetat i oss att ett lås öppnas av en nyckel av metall går övergången till de digitala låsen snabbt. Det som lockar är nog ofta extrafunktioner, som att man kan låsa dörren på distans, se vilken tid barnen kommer hem eller ge någon en tidsbegränsad nyckel, säger Lars Silfverswärd.

Vad skulle få dig att gå över till ett digitalt lås på ytterdörren? kommentarsfältet är ditt.