Läs era frågor och Mobils svar

Läsarna chattade med Mobilredaktionen

Redaktionen har chattat med läsarna och efter bästa förmåga försökt besvara frågor om allt från Jelly Bean-uppdateringar och till om Windows Phone 8 har någon chans att få fäste. Ni kan det del av hela chattloggen här nedan!

Publicerad:

17 aug 2012 - 11:05

Uppdaterad:

17 aug 2012 - 11:05

Från Mobilredaktionen deltog (fr. v): Elias Nordling, Jonas Ryberg, Erik Mörner, Kalle Wiklund

Byta till Iphone 5?

Andreas P: Hej! Jag undrar om ni tycker det är värt att vänta på iPhone "5" eller om man kan gå direkt på iPhone 4S?

Jonas: Apple har inte sagt något om en ny Iphone 5, men de flesta tror att en ny modell kommer att finnas tillgänglig inom någon månad. Så om du kan vänta så tycker jag att det är klokt. Även om den nya modellen inte bjuder på funktioner som du är intresserad av så är det troligt att priset på nuvarande 4S kommer att sjunka vid lansering av en ny modell.

Nästa Nexus-telefon från Google

Gabbe: När tror ni nästa Galaxy nexus kommer?

Kalle: Google har tidigare släppt en Nexus-telefon om året. Vi gissar att det kan dyka upp en ny Nexus-lur i slutet av 2012, men detta är ännu inte bekräftat.

Galaxy Note 10.1 i test

Oskar: När kommer ni testa Note 10.1; som släpps nästa vecka?

Jonas: Hej! Vi testar den just nu och kommer att publicera artikeln i nästa nummer av Mobil.

Windows Phone 8 

Nokia wp8: Hej. Hur mycket tror ni på nokias nya WP8?

Elias: Windows Phone är ett trevligt system, men problemet är att marknaden för smartphones redan är så pass mättad att det inte räcker med att få förstagångsköpare att välja Windows Phone. Man måste få folk att vilja byta från Android eller Iphone till Windows Phone. Jag har inte sett något i WP8 som gör systemet så attraktivt att man väljer att byta från något man redan är inkörd på.

Smidig Android för löprundan

Simon R: Hej! Jag undrar vad bästa valet är när man är ute efter en väldigt liten Android enhet för löprundan? Det behöver inte vara en telefon, men den ska klara Spotify inkl. offlineläge för åtminstone 100 låtar. Ju mindre enheten är desto bättre. Tack på förhand!

Jonas: Jag skulle föreslå Sony (Ericsson) Xperia Active eller Go som båda är ganska små och dessutom tål väta.

Smarta mobiler med tangenter

Mike-T: Jag undrar hur det blir för oss som vill ha vanliga telefoner med knappsatser vid sidan om vår Smartphone, till exempel brukar jag ha en HTC och en Nokia E52. Men hur ser det ut framöver, alla telefoner verkar ju vara touchtelefoner förutom billiga telefoner för typ 7-800 som är "vanliga"

Erik: Ja, jag kan bara instämma. Pekskärmar är det som prioriteras av tillverkarna, givetvis för att det är det som de flesta efterfrågar i konsumentledet.

Uppföljaren till populära Note

Yge: När släpps samsung note 2?

Kalle: Ryktet säger att Samsung kommer lansera en ny telefon den 29 augusti. Sannolikt handlar det om Note 2, men inget är bekräftat än.

Monopol på Alcatel

Ensamrätt: Hej! Comviq har ensamrätt på att sälja alcatel one touch 995 och elgiganten verkar ha ensamrätt på att sälja sony xperia sola. 1. Hur länge får man ha ensamrätt på att sälja i Sverige på ett ungefär? 2. Kan ni kontakta comviq och elgiganten och fråga hur länge de kommer ha ensamrätt... Känns inte som man kommer få ett ärligt svar ifall kontaktar dom, som konsument.. Bättre ni på mobil.se pressar på ;) Jag är mest sugen på Alcatelen, men den är låst till comviq, och jag vill inte ha comviq. Jag vet att man kan låsa upp mobilen ( det är väl lagligt att låsa upp mobilen?) men då försvinner ju garantin, och garatin vill jag ju ha kvar :)  Ska också tillägga att jag har varit inne på elgiganten och i en tele2 butik och frågat hur länge de har ensamrätt på sin mobil, men jag fick inget svar från någon av de. Jag tänkte att ifall fler börjar sälja alcatel och xperia sola, då blir det konkurrans och priset sjunker på båda mobilerna :) 

Erik: 1. Man får ha ensamrätt precis hur länge man vill, det är ju en avtalsfråga mellan Alcatel och Comviq i det här fallet. 2. Som jag förstått det finns det inget slutdatum.

Test av appar

B.d: hej igen. är appland.se något ni rekomendera? testar dem apparna innan dem släpper ut det på derar butik?

Elias: Appland har flera bra funktioner. Dels kan man betala för apparna via mobilräkningen, dels kan man lättare hitta lokalt innehåll. Apparna är granskade innan de kommer i deras butik. Eftersom man inte behöver välja bort Google Play för att få Appland tycker jag gott att man kan rekommendera Appland.

Kalle (Mobilred): Det strömmar en massa frågor nu, men vi försöker svara så snabbt som möjligt.

Mobilredaktion tittar DJUPT i spåkulan

Malte898: Vad tror du SGS4 har för design o prestanda?? Kommer det några toppen androider ännu i år?

Elias: Jag tror inte ens Samsung själva vet om det kommer en Galaxy S4 än, än mindre vilken prestanda den då skulle ha. Det kommer garanterat fler intressanta modeller i år. En Galaxy Note 2 är trolig, och fler LTE-telefoner med topprestanda känns inte som en alltför vågad gissning.

Pureview-tekniken i andra lurar

Kerosene: Har det kommit fram mer information eller rykten om när Pureview-tekniken på Windows Phone-plattformen kan nå oss konsumenter?

Erik: Nej egentligen inte. Nokia har gjort det klart att tekniken ska komma till Windows Phone och att det inte behöver vara med lika många megapixel (42) som 808:an med Symbian har. Vi räknar ju med att Nokia ska lansera nya lurar i början av september nu med Windows Phone 8, men jag skulle tro att det dröjer kanske ett år innan de hinner få in Pureview-tekniken i en Windowsmobil. Det tog ju fem år att utveckla det för Symbian.

Xiaomi Phone 2 i gamla Svedala

Xiaomi phone 2: Hej! 1. Kommer Xiaomi Phone 2 gå att använda i Sverige? 2. När kan den komma till Sverige? I år kanske? 3. Vad kommer den kosta att köpa i Sverige, om den kommer hit?

Kalle: Vi vet väldigt lite om vilka frekvensband Xiaomi Phone 2 kommer att stödja, om den över huvud taget kommer till Sverige och vad den skulle kunna kosta i så fall. Lovar dock att återkomma om vi får mer information. Det verkar vara en väldigt spännande lur, om jag får säga det själv.

Mobiler med tangentbord

Klas: Saknar mobiler med riktiga tangentboard. Är det några av den typen på ingång?

Jonas: Det verkar som att väldigt få tillverkare satsar på tangentbord. Samsung har någon modell på gång med Android och RIMs Blackberrylurar har ju oftast qwerty-tangentbord.

Håller Nokia N9 än?

Martin: Jag funderar på att köra en nokia N9. Men den är ju ganska gammal nu. Tycker ni den är bra frofarande eller tycker ni att man ska vänta in Tizenmobil eller jollamobil? när kommer dem till sverige?

Erik: Jag körde Nokia N9 under sommaren en del faktiskt, den håller ännu och gränssnittet är riktigt bra. Det är ju dock smärtsamt tydligt att apputbud och anpassade funktioner uteblir, när Nokia fokuserar på Windows Phone. Det finns ju få Nokia N9 så apputvecklare är inte så intresserade att utveckla för N9.

Spricka i Gorilla glass-skärmen

S.D lumia900: Borde en nokia lumia 900:s gorilla glass få en spricka från ena sidan till den andra med silikonskydd runt om med en fallhöjd på 38-40 cm,samt borde den då inte reklameras?

Elias: Gorilla glass är lite överhypat. Visst är det hårdare än vanligt kvartsglas, men tappar du luren på sandstranden kommer den få¨repor och det går att spräcka glaset även med relativt begränsad kraft om du träffar rätt.

Uppdatering till S3

Samsung galax S3: Hej! jag har en sg3 och när kommer jelly bean till den och kommer iphone 5 vara bättre?

Kalle: Det har talats om att Jelly Bean till Sg3 ska släppas den 29 augusti. Vilken telefon som är bäst beror helt på dig och dina behov av du vill kunna göra med mobilen. 

Framtiden för Nokia

TobiasH: Hej Mobil! Hur ser ni på nokia framtid? Tror ni att dem kommer att vända sin negativa trend och återa en stark position igen med de nya Windows 8? Tycker ni att de har valt en korrekt strategi att endast gå med Microsoft?

Elias: Jag förstår hur man tänkte när man valde sin strategi, men än finns det inga tecken på att Windows Phone kommer att få annat än en liten nisch bland entusiaster. Jag tror att det var ett misstag att välja att enbart köra Windows Phone när konkurrenterna på området gör både Android och WP. Men samtidigt ska man tänka på att Motorola en gång för inte så många år sedan var nästan lika stort som Nokia, och i dag är man en liten kämpande Androidtillverkare, trots att man tidigt och helhjärtat satsade på Android.

Första enheterna med Windows Phone 8

Chriiis: När kan man tänka sig att hitta mobila enheter, i butik, med Windows Phone 8?

Erik: Vi gissar ju att de första lanseras i början av september och Microsofts självklara mål måste ju vara att komma ut med enheter innan julhandeln drar igång på allvar.

Gillar Mobil bara Ios?

Chrome: Gillar ni på mobil bara iphone och iOS? Ni skriver flera sidor om iOS 6 medans wp8 får en halv sida. Jag tycker det är dåligt. Sen i er kameratesten som Nokia 808 vann. Skriver ni att sgs3 och hox saknar kameraknapp. Men iphone 4s nämner ni inget om. Den har ju inte Heller en kameraknapp. Skärpning mobil. Vill ni ha kunder får ni göra bättre ifrån er

Jonas: Hej! Vi vill vara en tidning för alla mobilanvändare men det finns flera saker som styr vad vi skriver om. Både intresset för och flödet av nyheter är större kring både Iphone och Android än för Windows Phone,  sett till antalet sålda mobiler skriver vi förmodligen mer om Windows Phone än om de två andra systemen.

ICS-problem med Xperia Mini

Daniel: Hej. Jag har en Xperia mini som efter uppdateringen till Android 4.0.4 har börjat bete sig mycket underligt. Den hänger sig ibland och tillåter inte längre att jag använder vissa appar fullt ut. Till exempel får jag inte längre göra inlägg i Facebook , utan Facebook bara slutar fungera. Vad kan jag göra för att bli av med problemen? Mvh Daniel

Elias: Den effektivaste och tråkigaste lösningen är att fabriksåterställa telefonen. De appar och uppdateringar du hade installerade brukar komma tillbaka av sig själv, men användardata får du se till att ha backup på.

Inget mer Flash i mobilen

B97: Kommer man kunna ha Adobe Flash Player på framtida Windows 8 RT modeller?

Erik: Nej, Adobe som gör Flash har ju lagt ner utvecklingen av den mobila varianten av Flash.

Överraskningar på Nokia World 2012

Andreas: Tror ni Nokia kommer att överraska oss på Nokia World?

Elias: Hoppas kan man ju alltid, men Windows Phone har hittills bjudit på få möjligheter till att överraska. Man vet liksom precis vad man får.

Skydd i mobilen

Säkerhet och integritet: Hej! Jag hoppas ni på redaktionen eller någon annan i kommentarsfältet kan hjälpa mig. 1. Jag undrar av; android, ios, wp och symbian... vilket är säkrast? 2.  Samma fråga här fast jag undrar kring intergritet, alltså vilket operativsystem kräver minst personlig information om mig? 3. När det gäller symbian måste man skaffa något konto som hos de andra operativsystem? 4. Kommer windows phone 8 bli mycket säkrare och ge mer intergritet än windows phone 7?

Erik: Jag skulle säga att WP förmodligen är säkrast, dels eftersom det ger appar minst tillgång till systemfunktioner (på gott och ont då) och dels eftersom användarantalet är så få att inte så många elakingar ser det som lönt att rikta in sig på det. Du kan använda alla systemen utan att skaffa något konto, men för att köra mejl eller ladda ner appar måste du skapa konto hos alla utom Symbian. Inom just säkerhet är det inga revolutionerande skillnader mellan WP7 och 8.

Förbud av nästa Iphone

Europa-avtal?: Finns det inte risk att nästa iPhone kan bli bannad här i Europa, pga dess ryktade nya laddningskontakt... Tänker på det avtalet som ett antal mobilföretag, inklusive Apple, skrev på för något år sen angående laddning via micro-usb, så vad tror/vet ni om det?

Jonas: Apple har ju inte micro usb idag heller utan erbjuder en adapter för laddning.

Varför Flashfilmer på sajten?

westerlu77: Varför envisas ni så med att köra flash baserat när det gäller videos? Trodde ni skulle ligga längst fram i ledet när det gäller att titta på webbklipp från mobilen o.s.v

Erik: Kollar du på vårt senaste webb-tv-klipp ser du att vi gått över från Flash till HTML5: http://www.mobil.se/webb-tv/webb-tv-sony-acro-s-och-go-1.508042.html

Tips om tålig smart-lur

Tillbehör: Hej! Jag skulle uppskatta tips när det gäller tillbehör till smartphones. Jag har i dagsläget ingen smartphone. Funderar just nu om jag ska köpa en tåligare smartphone eller ifall jag ska köpa skydd till en otålig smartphone. Jag vill ha ett tillbehör som skyddar mot stötar, repor och vatten. Jag hade tänkt ett skydd som är i samma klass som griffin survivor (griffin survivor verkar bra, men tyvärr är den endast till för iphone, och jag vill inte ha någon iphone). Griffin survivor verkar bra, finns det något likande till android. Är nyfiken på windows phone, kommer det släppas någon tålig windows phone? Sedan undrar jag en sista sak... När jag är på gymmet vill jag kunna se på youtube-klipp medan jag springer på löpbandet. Vad kan jag använda för tillbehör, för att fästa mobilen, på löpbandet. Det är ju inte mitt gym, så jag kan ju inte motera den för väl på löpbandet ;) 

Elias: Frågan är vilken sorts tålighet du är ute efter. Vattentäta telefoner finns det bra med, men vill du dessutom stötsäkra dem är det bättre med en vanlig telefon med skydd. Det finns flera tillverkare, vilken du väljer beror naturligtvis på vilken telefon du väljer. Kolla t ex Otterbox. Känner inte till någon tålig Windows Phone på gång. Vad gäller tillbehör till gymet... Själv skulle jag nog köra extrem low-tech och fästa telefonen med en stor klump häftmassa :-)

Förväntningarna av Windows 8

H: Vad ser du/ni mest framemot och även minst framemot med Windows 8 / Apollo?

Erik: Startskärmen är nog den mest påtagliga och det blir spännande att se hur Wallet fungerar i praktiken. Vad man ser fram minst emot kan jag nog inte riktigt svara på. Förmodligen någon liten obetydlig förändring i systemet :)

One X - eller Galaxy S3

kammen: Hej, Jag är på väg att skaffa en ny mobil. Vilken ska jag välja HTC One X eller Samsung Galaxy S3? Fördelar och nackdelar? Jag tycker båda passar bra i handen och har bra menysystem.

Elias: Man kan uttrycka det som att HTC One X inte har några egentliga fördelar gentemot Galaxy S3, men den är inte heller särskilt mycket sämre på något. Om det inte är viktigast att ha den telefon som visar bäst i prestandatester kan du gott välja den du tycker är snyggast.

Små android med bra prestanda

PeterF: Varför kommer det inga små android mobiler med hyfsade spec? Skulle gärna ha en ny x10 mini med bättre processor & NFC. Finns något sådant på gång?

Elias: Inte vad vi känner till. Å andra sidan är skärmupplösningen som drar tyngst på prestandan, på de upplösningar som är njutbara på miniskärmar räcker oftast 1 GHz-processorer gott och väl.

Nästa Iphone i butik

Johnny: När ska apple hålla sin presskonferens (iPhone 5)?

Erik: Ryktet säger 12 september. Apple själva har ännu inte sagt ett ord. Men många rykten pekar på lansering den 12 september och i butik i USA 21 september, troligen i Sverige ett par veckor senare.

Surfplattor i en mobiltidning

RogMan: Ärligt svar på detta nu killar. Jag gillar er, men det där med att ta in surfplattorna i en tidning som heter Mobil. Hur underbyggt var det egentligen? Vore det inte bättre om plattorna får en egen tidning?

Elias: Surfplattorna använder i dagsläget precis samma operativsystem som mobiltelefoner, och den enda egentliga skillnaden är storleken på skärmen. De största mobiltelefonerna har i dag över 5 tums skärm. De minsta surfplattorna 7 tumsskärm. Om någon släpper en enhet med 6-tumsskärm, får man skriva om den i Mobil då eller inte? Låt oss slippa den problematiken, vi klarar av att täcka in bägge.

Android 4.1 till HTC One X

hassan: hej varför är det dålig kvalité (upplösning) när man filmar i slowmotion med htc one x. fråga 2. när kommer jelly bean till telefonen.

Erik: Slowmotion skapas ju genom att telefonen filmar fler bilder per sekund än vanligt och sedan spelar upp det långsammare. Svaret är helt enkelt att One X inte har prestandan att göra det i bättre kvalitet. HTC har lovat att One X ska få Jelly Bean, men inte när...

Sim-kort till Note 2

Mario: Kommer Samsung Note 2 ha vanligt simkort eller microsimkort?

Elias: En rimlig gissning är microsim.

När uppdateras Razr Maxx?

Ed: Har ni nån aning om när ICS släpps i Sverige för Razr Maxx?

Kalle: Razr Maxx har börjats uppdateras i liten skala i USA, men när det gäller Sverige har vi ingen info i nuläget. Vi lovar att återkomma! 

Smarta mobiler för nybörjare

Dator: Behöver jag en dator för att komma igång med en smartphone?

Elias: Nej, inte nuförtiden.

Kalle (Mobilred): Då stänger vi chatten för i dag. Tack till alla er som chattat med oss! Tyvärr har vi inte hunnit svara på alla frågor, och vi ber er därför att återkomma nästa gång vi håller chatt. Tjenixen - och ha en fortsatt trevlig fredag!

.

.

 

.