Frågor och svar

Läsarna chattade med Mobilredaktionen

En stundd efter utsatt tid så kom chatten igång och som vanligt blev det många frågor om Android-uppgraderingar.

Publicerad:

5 jul 2012 - 15:14

Uppdaterad:

5 jul 2012 - 15:14

Mindre high-end?

Mikael Andersson

Utifrån vad vi vet idag, ser det ut att vara några high-end-mobiler på väg som inte är stor som en pocketbok ? Jag är själv i behov av ny mobil - vill ha en värsting men tycker One X och SIII är på tok för stor, och deras lillebröder inte tillräckligt starka (vem vill ha en Wildfire S liknande mobil ??)

Daniel: Trenden just nu bland toppmodeller är just att de blir allt större, på gott och ont. Om det är Androidtelefoner du är ute efter som inte är för stora för din smak så blir det tyvärr mellanklassvarianter som ofta har mindre skärm och kanske inte samtliga funktioner uppskruvade på max.

Micke A kan man installera flash på jelly bean? i så fall hur laddar man ner det och sparar det i väntan innan adobe tar bort nedladningsmöjligheten

Daniel: Både Google och Adobe har sagt att flash inte kommer att stödjas i Jelly Bean. Om det kommer någon slags hackad version för det, eller om någon webbläsare släpps på Play med flash-stöd inbyggt är för tidigt att säga. Men troligen kommer det gå att lösa på ett eller annat sätt med en del pillande.

Ny telefon utan 3G-nät

Martina K Hej! Jag måste börja leta efter en ny telefon snart och till saken hör att jag har ingen 3G täckning där jag bor så jag har fått reda på att en smartphone är inte ett bra alternativ jag sörjer faktist att jag måste byta men den är snart kaputt. Det är en Nokia 5800 som har hängt med i 2,5år. Jag är jättnöjd med den vad har jag för alternativ är lite av en Nokia fantast. Men inget måste. Tacksam för lite råd.

Daniel: Rent spontant skulle jag nog tipsa dig om Nokia N8. Det var en riktigt bra telefon när den kom för snart två år sedan och nu har den sjunkit en hel del i pris dessutom. Om du gillar Nokia och gränssnittet i 5800 kommer du att känna dig hemma med den även om en del saker har förändrats och putsats upp. Det enda som saknas från 5800 är egentligen pennan, där Samsungs Galaxy Note egentligen är enda alternativet i dagsläget (dock är den både större, mer fokuserad på internettjänster och dyrare, så den kanske inte riktigt passar beskrivningen ändå).

Får Telenor ändra reglerna?

Telenor Hallå! Jag laddar min mobil med telenor kontantkort. Ifall jag kopplar på deras plustjänst 1 mbit/s, så betalar jag 69 kr för 1 mbit/s och får surfa obegränsat ( eller ja det kan sänkas efter 15 gb, pga Faire usage policyn, då sänks hastigheten till 0,5 mbit/s. När jag tänker efter har de kanske ändrat gränsen till 100 gb) I alla fall ifall jag tecknar denna tjänst, så kommer det dras 69 kr varje månad och jag kommer få mitt surf. Ifall de upphör med denna tjänst eller höjer priset, sänker hastigeten, ändar gränsen etc. har jag då rätt till de vilkor som fanns när jag startade tjänsten, eller måste jag också rätta mig efter de nya reglerna? jag vet att detta är kontantkort det är frågan om, men plustjänsten är väl en typ av abonnemang? skriver jag på ett abonnemang så har ju telenor skyldighet att levera det jag skrev på. Skulle varit evight tacksam om ni kunde förklara hur det ligger? Kan denna plustjänst ändras närsom helst så känner jag hellre att jag skaffar ett pott-abonnman hos tre. Ps. Ni gör ett rutmärkt arbete på mobilen.se men ni borde granska operatöererna mer.

Daniel: Intressant tankegång. Om du tecknar ett abonnemang på exempelvis två år så brukar det ligga ganska fast i både pris och regler under den perioden. Men eftersom surfabonnemanget du pratar om saknar bindningstid så betyder det i praktiken att det förnyas varje månad och då att Telenor kan ändra reglerna för just det abonnemanget löpande med egentligen den enda förhållningen att de meddelar dig om eventuella förändringar som görs.

ICS till Razr

anders när kommer ics till motorola razr

Daniel: Motorola har själv sagt att den försenats något. Men det verkar dyka upp användare som får uppdateringen så gott som dagligen lite beroende på vart i världen de befinner sig och vilken operatör de har. Just i Sverige har den uppenbarligen inte dykt upp, men gissningsvis borde den göra det under juli.

Vilken är bäst?

Gabireal

Undrar vilken telefon som är bäst bland Galaxy Nexus, Galaxy S3, HTC One X och Galaxy Note. Jag vill ha en framtidssäker telefon. Vilken ska jag välja?

David: Jag skulle säga att Galaxy S3 är den bästa och mest framtidssäker av dessa alternativ. Personligen är jag dock väldigt förtjust i Note. Får se om S3:am fortfarande är kung när (eller "om" eftersom den inte är officiellt bekräftad) Note 2 lanseras.

Flash-stöd

Flash-stöd i era tester Hej! Vad innebär flash-stöd? Ni brukar skriva i era tester om mobilen har flash-stöd. Flash-stöd innebär det att mobilen har flash från start ( alltså att det ingår en flash-app från början när man köper mobilen och att jag kan börja använda mobilen på sidor som kräver flash) eller innebär det att man har möjligheten att ladda ner en flash app från Google Play eller Adobe flash? Om mobilen inte har flash-stöd, kan jag då inte gå in på sidor som kräver flash? Jag tror att jag har läst att vissa mobiler har fullt flash stöd.. innebär det att vissa har halvt stöd för flash, och vad innebär då halvt flash stöd?

Daniel: I Androids fall handlar det om en app som laddas ner och som sedan fungerar ihop med den inbyggda webbläsaren (något som numera är under avveckling dock). I många fall finns den appen förinstallerad redan när du köper telefonen, men i vissa fall får du ladda ner den själv (appen är gratis). Tidigare pratades det om mobilt flash och vanligt flash (Halvt/helt stöd), men det är något som gått samman med åren. Med flash-stöd kan du gå in på alla sajter även om de har mängder med flash inkodat, men det är inte alltid det går speciellt snabbt. Många webbsidor idag har helt slutat med flash eller erbjuder flashfria versioner av sina sidor (webbläsaren hittar oftast automatiskt rätt, så du behöver inte kunna speciella adresser eller liknande). Om din telefon inte har flash installerat och du går in på en sådan sida brukar det stå att sidan kräver flash för att fungera.

S2-ersättare

Aso Andersson

Tjaa jag har en samsung galaxy s 2 men ny söker jag en ny telefon i samma klass som mästaren s2 men jag vill inte ha en Galaxy s3 för jag tkr inte om den men helst en annan så jag undra om ni har nå bra förslag.

David: Kolla in HTC One X i så fall (den har dock fått viss kritik för dålig batteritid). LG 4X är också ett möjligt alternativ. Asus Padfone (med dockningstation) är en udda fågel med bra prestanda.   

Utbudet i Google Play

Lukas Golvo Pålsson

Hej! Undrar lite hur det är med google play varför vi i sverige inte har filmer vi kan hyra eller böcker att köpa, har det med filmbolagen att göra eller är det google som helt enkelt inte prioriterar oss?

Henrik: Kan inte se att det skulle vara några tekniska problem för Google att låta användare i alla länder kunna köpa filmer, musik och böcker ur samma utbud. Däremot är det säkert komplicerat att komma överens med rättighetshavare i olika länder.

Nexus 7 till Sverige

lars tror du att nexus 7 komner till sverige?

Henrik: Ja, skulle tror att den kommer inom några månader.

Sena svar

Måste vi skriva frågorna igen Hej! Vi som innan har skrivit frågor, måste vi skriva de igen? Eftersom det blev en försening på chatten tänkte jag att det kanske har uppstått något fel och där av måste vi skriva frågorna igen.

Daniel: Alla frågor som lämnats in till den här chatten finns kvar, oavsett om vi glömde bort vad klockan var eller ej :)

Nexus 7-pris

kevin97

hej mobil!  vad kommer nexus 7 att kosta med 16Gb?

Daniel: Det finns ingen officiell prislapp på Nexus 7 för Sverige då den inte ens bekräftats att den kommer hit. Men det amerikanska riktpriset ligger på 200 dollar och rent generellt brukar amerikanska priser gå att multiplicera med 10 för att få med svenska skatter och liknande. Kommer den hit lär det i alla fall bli under 3 000 som prislapp.

Note 2

Conny vad vet ni om Samsung galaxy note 2 som kommer släppas slutet på detta år har jag hört.

Daniel: Första Note utannonserades under IFA-mässan i september förra året, så det troliga är att Samsung gör något liknande för uppföljaren. Det skulle i så fall betyda ett släpp i butik i slutet av året, troligen runt novemberhållet eller liknande.

För- och nackdelar med uppgraderad Mini

Micke Jag har en SonyEricsson Xperia Mini och har sett att Android 4 nu finns tillgängligt för uppgradering. Nu undrar jag om det är någon större pretanda vinst med att uppgradera med tanke på Xperia Mini's storlek på processor, minne och batteri etc.? Har läst någonstans att den nya Android versionen ska dra bra mycket mer ström etc. och att det tydligen inte går att byta tillbaka till nuvarande Android version efter att man har uppgraderat, ingen möjlighet att"ångra sig" alltså ? Mycket tacksam för era synpunkter och input. Tackar på förhand.

Daniel: Nu har jag inte testat just Xperia Mini, men däremot en Tablet S och Xperia Active och kort jämfört dem före och efter uppdateringen. Båda maskinerna blev en gnutta snabbare, men jag har tyvärr inte haft någon möjlighet att hårdtesta batteriet. Spontant verkar det vara ungefär samma i alla fall.

4.1 till Sensation XL 

simon g

kommer  4.1 komma till htc sensation xl

Kalle: Vi återkommer så fort vi vet mer om vilka av HTC:s modeller som får Jelly Bean - och när.

Laddare till S3

svante vilken original billaddare ska man ha till galaxy s3? när kommer trådlösa laddaren?

Daniel: I och med att Samsung själva gör just originalladdaren så känns väl den mest lämpad. Den trådlösa laddaren har försenats och verkar i bästa fall landa runt hösten.

Internet utomlands

Malte89 Ska utomlands om några dagar och funderar på hur man lägger av internet så man inte kommer hem med en skiitdyr räkning.

Daniel: Det beror lite på vilken telefon du har, men i samtliga fall gäller det att slå av roaming (vilket är fikonspråk för att surfa utomlands). I de flesta telefoner är det avstängt från start, men kolla i manualen för din telefon att ta reda på saken närmare.

S2 och Iphone 4(S)

Daniel:

Vad talar förespektive mot en Samsung Galaxy s2, Iphone 4 och 4s? 

David: Vill ha en bra kamera och enkel att surfa med. Bra batteritid och användarvänlig. För och nackdelar mellan de tre. Gällande Iphone ni behöver inte rabbla specar. Hur är skillnaden i praktiken? Hälsar Daniel Skulle säga att om "enkel att använda" är högsta prio så är det en Iphone som gäller. Fördelar med Galaxy S2 (i praktiken fördelen med Android) är att systemet är mycket mer öppet och det ger större valfrihet när det gäller anpassning av användargränssnitt med mera. Iphone har dock en mycket bredare tillbehörsmarknad, särskilt när det gäller ljud (specialanpassade högtalare med dockning osv) och är man spelintresserad så kommer de största titlarna oftast exklusivt eller i alla fall tidigare till Ios än till Android. I slutändan handlar det mer om ett val mellan två system eftersom både S2 och Iphone 4 och 4S är väldigt bra mobiler. Personligen hade mitt var dock stått mellan Iphone 4S och Galaxy S3. 

simsalabim Kommer alla nuvarande lurar som har 4.0 uppgraderas till JB? Sitter med en HOX själv och undrar.

Daniel: Alla lurar kommer med största sannolikhet inte att få någon uppdatering, men en kvalificerad gissning är väl att åtminstone tillverkarnas toppmodeller kommer att få uppgraderingen.

Björn Hejsan. Vet ni när nya uppdateringen för nokia N8 kommer?

Daniel: En video på de nya funktionerna dök nyligen upp (http://www.mobil.se/nyheter/video-pa-symbian-belle-fp2-1.508787.html), men tyvärr finns det inget datum för när den faktiskt landar i telefonen.

frallan har s3 bättre ljud om man lyssnar med ett par bra lurar med sitt wolframkort?

Daniel: Då alla högtalare i mobiltelefoner har väldigt begränsade högtalare blir ljudet nästan uteslutande bättre via hörlurar, oavsett ljudkort.

JB i Finland

Kevin.H Tror ni att jelly bean kommer ut i mityen av juli också i Finland?

Henrik: Ja troligen. Uppgraderingen ska vara global har man sagt från Google, men vi har sett tidigare att Google inte alltid gör som man kan förvänta sig och att saker och ting tar oväntat lång tid. Så säker kan man inte vara.

Iphone utomlands

Malte89 Hur gör man med min iphone så att nätet är avslaget utomlands?

Kalle: Gå in under Inställningar. Där hittar du menyvalet Allmänt en bit ner. Klicka på den och välj Nätverk. Där kan du välja att avaktivera data-roaming, samt mobildata. 

JB och Now till Galaxy Nexus

Kevin97 Hej! Jag har en samsung galaxy nexus, och undrar när ungefär kommer "android 4.1" och "Google Now" till den?

Kalle: Jelly Bean ska släppas i mitten av juli, och som vi vet är SGN en av de första enheterna att få den nya versionen av Android.

Musik och film i Android

klas Vilka möjligheter finns att köpa musik och hyra film direkt i androidtelefonen (liknande iTunes för iOS)?

Daniel: Närmaste vägen är via Google Play, som tyvärr inte lanserat just de bitarna i Sverige ännu (däremot är det ganska lätt att lura telefonen för att låsa upp funktionen). Annars har tillverkarna, bland anant HTC och Samsung olika typer av inbyggda tjänster för sådant. Sedan finns det en uppsjö av olika tjänster i form av appar som går att ladda ner.

Istället för Prylportalen

Pryltokig Hej! Finns det någon motsvarande sida till prylportalen? Letat men inte hittat. Nu är ni i och för sig inriktade på mobiler men ni kanske har något/några tips ändå. Vill för övrigt tacka för en bra och intressant sida.

Daniel: Tyvärr fick Prylportalen gå i graven i början av året, men både svenska och utländska prylsajter finns det annars ganska gott om. Annars kretsar ganska mycket kring just mobiler numera, där vi försöker täcka in ett så brett område som möjlig även utanför själva telefonerna.

Nästa Nexus

frank När tror ni att nästa Nexus telefon är planerad att släppas?

Henrik: Jag skulle tro att den lanseras i oktober och börjar säljas i tid för julhandeln I USA. I Sverige kan det nog dröja till början av nästa år. Men det är rena spekulationer från min sida.

Bättre än HTC Titan

Manne Hej, jag har idag en HTC Titan. Finns det någon Windowsphone som är bättre? Den har ju trots allt snart ett år på nacken..

Daniel: Nokia Lumia 900 är senast möjliga som har en del nyheter. Samtidigt kan det vara värt att vänta till hösten då Windows Phone 8 kommer eftersom ingen av de befintliga telefonerna kommer gå att uppgradera till det systemet.

JB till One X

oliver kommer htc one x få jelly bean?

Daniel: Inget som HTC har utannonserat ännu i alla fall, men då det är deras toppmodell för närvarande är chansen ganska stor.

Nytt om TizenTiger Of Tizen: Har ni varit i kontakt med samsung eller intel på sista tiden angående någon info om tizen?

Daniel: Det har inte kommit någon direkt ny info om Tizen på ett par veckor nu, troligen berättar de mer när det börjar närma sig riktig lansering.

S3 vs Galaxy Nexus

mobilfråga

jag funderar på att köpa en ny telefon, samsung galaxy nexus eller en samsung galaxy s3 fast prisskillnaden är ju ganska så stor ca 2000kr vilken mobil är skulle du köpa?

David: Jag skulle satsa på Galaxy S3. Den är mer framtidssäker och generellt en bättre mobiltelefon. Men Nexus är inget dåligt val om den ekonomiska aspekten väger tungt.  

Sony-platta snart

Claes

Jag är intresserad av surfplattor med Android. Vet ni om Sony kommer med någon ny inom den närmaste tiden? På nätet kan man läsa om Samsung Tab 11.6, något ni vet något om? Någon annan spännande surfplatta på ingång? (inte intresserad av Note 10.1)

Daniel: Sony har mest sagt att det kommer fler surfplattor, men de har inte berättat något närmare. Eventuellt slääper de något på IFA i september, men det är inte säkert. Bland nyare plattor finns annars Asus Transformer Infinity, vars främsta säljpunkt är en fullHD-skärm.

ICS till Razr

razr När komner ics4.0 till motorola razr???

Kalle: Motorola har tidigare gått med att Razr och andra modeller ska få Ice Cream Sandwich innan juli, så ICS borde vara här inom kort.

Farliga appar

andriodnybörjare:

När man tittar på googleplay och apparna där och deras-behörighet- kan man bli rädd för vilken info appleverantörerna kan hämta hos användarna. finns nåt register eller någon sajt  som informerar om  farliga/ oseriösa appar?

Henrik: Känner inte till någon sådan, det närmast man kommer även väl de förteckningar som säkerhetsföretagen har och som deras säkerhetsappar bygger på, men det handlar ju även om hur apparna är uppbyggda och samma skadliga dyker ofta upp i flera appar med helt olika namn. Så frågan är hur mycket nytta man skulle ha av att stämma av mot en lista innan man laddar ner en app. Är nog bättre att hålla sig till välkända utvecklare där betyg och omdömen om appen talar för att den är seriös.

Vem?

Varför: Vem vill chatta med er?

David: Du uppenbarligen eftersom du precis gjorde det... 

Lumia 800 gammal?

Samuel: Om jag köper en windows phone nu, typ lumia 800. kommer den att vara stenålder när windows 8 mobiler kommer?

Henrik: Nej, med tanke på att de kommer under hösten så tycker jag inte man kan säga att Lumia 800 kommer vara hopplöst omodern då, dessutom inkluderas en del av Window Phone 8-funktionerna i uppgradingen till Windows Phone 7.8

.

.

 

.