Läsarna chattade om mobilkameror med experterna på Scalado

Det svenska företaget Scalados programvara för mobilkameror finns i 300 miljoner mobiltelefoner, och tack vare dem ska det gå blixtsnabbt att ta bilder med kommande Symbianmobiler. Läsarna frågade ut mobilkamweror i allmänhet och Scalados programvara i synnehet. Läs frågorna och svaren här.

Publicerad Uppdaterad

Nils: När kommr detta blixtsnabba program och till vilka telefoner?

Karl Wittenmark: Hej Nils, Scalado grundteknik för snabb editering och bildbläddring finns redan i 300 miljoner lanserade telefoner. Vår senaste produkt för att ta bilder utan fördröjning lanserades för första gången på Symbian Smartphone Show i höstas. Vi räknar med att det kommer finnas i produkter på marknaden i slutet av 2009 eller under 2010

anonym: Hur stor är skilnaden mellan x1 omnian och touch hdns camror?

Karl Wittenmark: Samsung Omnia och HTC Touch HD har 5MP kamera och Sony Ericssons Xperia har 3 MP. Historiskt sett har WM inte haft så bra mobilkameror, men det är kul att även de börjar bli mer kamera och multimedia fokuserade. Ett exempel är Touch HD som har en riktigt bra album applikation

kristoffer f: tycker du att sony ericsson c905 är en bra kamreamobil

Karl Wittenmark: Hej Kristoffer, Sony Ericsson cypershot telefoner håller hög kvalite. 8MP är det bästa som finns på marknaden just nu och C905 har fått bra recensioner

moderator: Klockan är tre, chatten kan börja. Välkomna!

egor: hur många megapixel tror ni att en mobilkamera i som max kommer att ha i framtiden?

Karl Wittenmark: Hej Egor, Vi kommer troligen se 12 megapixel telefoner lanseras nu under 2009. Vi ser inga hinder för att tom 20 megapixel kommer inom en snar framtid. Fördelen för Scalado ökar med många megapixel

camilo: hur är det med bildkvalitén? Blir den lika bra som med en vanlig digitalkamera, eller vad ska man jämföra den med?

Karl Wittenmark: Hej Camilo, Det är en svår fråga med bildkvalite. Standardiserings organisationer som I3A jobbar intensivt med att definiera bildkvalite och upplösning. Det ska tex inte vara någon skillnad mellan 5 megapixel på en digitalkamera jämfört på en mobiltelefon

Enso: Vad är det er programvara som finns i 300 miljoner mobiler gör för någonting? Vilken del är det ni sköter, så att säga?

Karl Wittenmark: Scalados produkter erbjuder snabb och användarvänlig bildbläddring, avancerad editering, förbättrad MMS kvalite och kamera funktionalitet som tex möjlighet att automatiskt ta högupplösta panorama bilder. Vi bidrar med att göra användarupplevelsen på mobiltelefonen enklare och mer attraktiv

Viktor: Vad tycker du om iPhones kamera?

Karl Wittenmark: Bra fråga. Kameran i iPhone är inte den bästa, men telefonen har verkligen ökat kravet på övriga mobiltillverkare att förbättra användarupplevelsen. Kommande telefoner från iPhone kommer ha bättre kamera.

Teletubbyn: Vad är det mest spännande som händer på mobilkameraområdet just nu, tycker du?

Karl Wittenmark: Det är intressant att kameramobiler börjar komma ikapp digitalkameror. Stora nya spelare som Google och Apple tar marknadsandelar och skapar nya spännande möjligheter. WiFi blir allt vanligare i mobiler vilket också skapar nya tjänster.

S: Varför är konsumenter överlag så insnöade på hur många pixlar dem olika telefonerna har, borde man inte fokusera mer på att bildkvalitén? Finns ju rätt många mobiler med ett högt antal pixlar som är värdelösa på allt utom just antalet pixlar. Kan du säga något om kameran i Nokia N97?

Karl Wittenmark: Håller med om antalet megapixlar inte är det viktigaste när man väljer vilken telefon man ska köpa.

K-J: hejsan... är väldigt glad för arbetet ni gör med att kunna ta snabbare bilder med mobilerna till och börja med (bra att nått företag tar sig ann o pusha kamerorna i mobilbranshen till förbätringar utöver megapixel kriget). men va händer mer för förbätringar i framtiden? kommer t.ex optisk zoom på alvar nån gång till mobilerna (ifall ni har nått med det att göra?) i alla fall hoppas det inte var en onödig fråga....

Karl Wittenmark: Tack så mycket. Fördröjning när man tar bilder är ett stort problem för digitalkameror och mobiler idag. Ofta misslyckas man att ta en bild på det man vill. Lösningen med snabb bildtagning kommer förbättra kameraupplevelsen. Även optiken håller på att förbättras.

Jim: Den minimala optiken sätter ju en hel del begränsningar för mobilkamerorna. Anser ni att man kan komma runt det med programvara? I så fall hur?

Karl Wittenmark: Hej Jim, Optiken och den fysiska storleken begränsar definitivt kvalitén. Alla jobbar på förbättring både genom mjukvara och optik.

Ulf Alling: Hej Karl. Är er teknik för direkt bildtagning implementerbar på befintliga produkter, tex c905 med en firmwareuppdatering, eller kräver den mer av hårdvaran, typ snabbare processorer, GPU, mer RAM?

Karl Wittenmark: Våra kunder är främst mobiltillverkare och tex vår bildbläddring levereras med telefonen. Vår teknik för snabb bildtagning som kommer i framtida telefoner bygger på en kombination av mjukvara från Scalado och specifik gemensam hårdvara från kameratillverkare.

Lars: Megapixlarna i mobiltelefoner ökar ju ganska kraftigt, men är det inte mest ett marknadsföringstrick? Hänger optiken verkligen med så att det är lönt att ha så höga värden som 20 eller ens 12 megapixlar på så liten optik som det går att ha i en mobiltelefon?

Karl Wittenmark: Teknologin förbättras hela tiden, det är inte bara antalet megapixlar som ökar. Det blir intressant att se vad som kommer.

moderator: Då tackar vi Karl Wittenmark från Scalado för att tagit sig tid att svara på läsarnas frågor. Vi tackar också för alla intressanta frågor och beklagar att inte alla hann besvaras. Nästa veckas chatt handlar om Mac och mobiler. Vi ses då!