Annons

Lätt surfmaskin från Lenovo

När mini-datorerna växer sig allt större passar Lenovo på att lansera en tunn lättviktare som varken är dator eller surfplatta.

Publicerad Uppdaterad

Lenovo Skylight ser ut som en ovanligt tunn minidator med 10 tums skärm. Men eftersom den inte har något operativsystem i vanlig mening kan man knappast kalla den för en dator. Det ligger närmare till hands att jämföra den med enklare surfplattor och mediaspelare som går att koppla upp mot mobilnätet.

Gränssnittet består av ett antal så kallade web gadgets som man kan använda för att nå olika tjänster så som Gmail, Facebook och Youtube. Kopplingar till olika musik- och filmtjänster finns också så att man kan ladda ner mediafiler till Skylights lagringsutrymme på 20 gigabyte. Givetvis har Skylight även en vanlig webbläsare. Koppla upp sig kan man göra via Wlan eller mot mobilnätet. Den version nu lanseras är avsedd för den amerikanska operatören AT&T 3G-nät som bygger på cdma-teknik.

Skylight väger cirka 900 gram men uppges ändå ha en batteritid på 10 timmar. Men det är som sagt ingen riktig dator och istället för Intel Atom-processor som brukar återfinnas i minidatorer använder Lenovo av en Snapdragon-processor, alltså samma typ som nyligen börjat dyka upp i det mest avancerade smarta mobilerna.

Skylight ska komma ut på den amerikanska marknaden under andra kvartalet i år. Priset kommer att ligga på 499 dollar, motsvarande cirka 3700 kronor.